Bošnjaković o nagodbi s Franom Lučićem, osnivanju Visokog kaznenog suda i novom Zakonu o zemljišnim knjigama

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govorio je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o nagodbi s Franom Lučićem, osnivanju Visokog kaznenog suda i novom Zakonu o zemljišnim knjigama.
 
Slučaj Lučić bio je u pravnom smislu vrlo težak predmet u kojem je viši sud ukidao presude i vraćao ih na ponovno suđenje.
 
"Cijeli dio vatrogastva i zaštite od požara složeno je reguliran u zakonu", rekao je i naglasio da ni sami sudovi nisu znali detektirati tko je za što direktno odgovoran.
 
"Premijer je prije dva tjedna rekao kako se ta priča mora završiti s nagodbom i danas je Vlada temeljem izvješća državnog odvjetnika donijela odluku kojom je dala suglasnost za nagodbu", ističe ministar Bošnjaković i dodaje kako je dobro da se to završilo nakon toliko godina.
 
Dugo se već govori o osnivanju Visokog kaznenog suda i on bi trebao početi s radom 1. siječnja 2020. godine. Da bi se osigurao početak rada tog suda ministar je donio odluku kojom je dao sucu Turudiću ovlast da obavlja sve one stručne, tehničke i administrativne poslove, tj. pripremne radnje koje su potrebne da bi taj sud počeo raditi.
 
"S tim sudom ćemo dobiti ujednačeniju praksu. Imat ćemo sud koji će odlučivati o žalbama u odnosu na prvostupanjske presude županijskih sudova", rekao je i dodao kako su to one predmeti gdje je donesena kazna dulja od dvanaest godina zatvora.
 
Visoki kazneni sud
 
Ministar naglašava kako će se s ovim sudom rasteretiti Vrhovni sud.
 
" Ovaj će se sud organizirati bez velikih troškova i u njemu će se zaposliti 15-ak sudaca iz postojećeg sustava", rekao je ministar.
 
Vlada je danas stavila u proceduru Zakon o zemljišnim knjigama i ministar govori kako se ovim novim zakonom očekuje da će se stvoriti preduvjeti za brže rješavanje predmeta.
 
160 katastarskih općina nema zemljišne knjige
 
"U posljednjih 10-ak godina dosta je učinjeno u segmentu zemljišnih knjiga. Digitalizirali smo ih, funkcionalno smo ih spojili sa katastrom",  rekao je i dodao kako se novim Zakonom išlo korak dalje i kodificiralo se sve ono što imamo i precizno propisalo rokove u kojima se stvari moraju obavljati.
 
"Ako ste kupili nekretninu i želite je uknjižiti kao svoje vlasništvo, ovim je zakonom propisano kako sud mora riješiti vaš zahtjev u roku 15 dana, što do sada nije bio slučaj", naglasio je Bošnjaković.


"U Republici Hrvatskoj čak 160 katastarskih općina nemaju zemljišne knjige i ovim je zakonom propisano da se u roku 5 godina taj problem mora riješiti", zaključio je ministar pravosuđa.
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković