Bošnjaković: Očekujemo sporazum o stavljanju izvan snage srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je danas da će se do ljeta održati sastanak radne skupine koju su hrvatsko i srbijansko ministarstvo pravosuđa formirali radi utvrđivanja međudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina i razmjeni podataka, a očekuje da će jedan od sporazuma te skupine biti i stavljanje izvan snage srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji.
 
Ministar je to izjavio komentirajući izručenje osuđenog ratnog zločinca Milorada Baraća, kojeg je Nizozemska jučer izručila Hrvatskoj, napominjući kako se zbog srpske ustavne zabrane izručenja svojih građana ostala izručenja osuđenih ratnih zločinaca odvijaju otežano.
 
Barać je izručen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je podnio Županijski sud u Karlovcu 2017., nakon čega su nizozemske vlasti realizirale nalog i u srijedu izručile Baraća hrvatskim vlastima koje ga terete za ratni zločin na području Gospića 1991., za što je presudom gospićkog Županijskog suda osuđen na 15 godina zatvora.
 
"Smješten je u istražni zatvor u Remetincu te je u klasičnoj proceduri koju prolazi svaki zatvorenik pregledan u dijagnostičkom centru, a uzeta je u obzir i njegova ranija medicinska dokumentacija. Daljnji postupci poduzimat će se sukladno mišljenju liječnika'', kazao je Bošnjaković.
 
S obzirom da je Barać osuđen još 1994. godine, ministar je dugotrajnost postupka izručenja pojasnio ponovljenim sudskim postupkom protiv nizozemskog državljanina kojem se sudilo u odsutnosti.
 
Europski uhidbeni nalog pokazao se djelotvornim
 
"Svi oni postupci koji su se vodili u odsutnosti bili su na neki način ponovno otvoreni kako bi se pružila mogućnost da i druga strana nešto kaže. Europski uhidbeni nalog, kojeg je izdao Županijski sud u Karlovcu 2017. godine, pokazao se djelotvornim budući je realiziran ove godine", kazao je Bošnjaković.
 
Novinare je zanimalo raspolaže li njegovo ministarstvo informacijama o ostalim nedostupnim počiniteljima s kojima je Barać zbog ratnog zločina osuđen na dugotrajne zatvorske kazne.
 
Ministar je podsjetio da Srbija ima ustavnu zabranu izručenja svojih građana, ali i da kontakti postoje te je formirana zajednička kontaktna skupina koja bi trebala predložiti sporazum kojim bi se definirali postupci vezani za suđenja za ratne zločine.
 
Ukidanje univerzalne jurisdikcije ide vrlo teško, iduće korake tek trebamo razmotriti
 
"Kroz jedan takav sporazum očekujemo stavljanje izvan snage zakona Republike Srbije o univerzalnoj jurisdikciji. To ide vrlo teško, a iduće korake do ljeta tek trebamo razmotriti.
 
Tijekom posljednjeg posjeta srpske ministrice pravosuđa Nele Kuburović dogovoreno je da do početka ljeta održimo još jedan sastanak radne skupine'', zaključio je Bošnjaković.


Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković