Bošnjaković: Potrebne su nam dobre prakse, poradit ćemo na edukaciji naših sudaca

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je u ''Dnevniku u 18'' N1 televizije i komentirao kako se slučajevi obiteljskog nasilja tretiraju u pravosuđu.
 
Što se može učiniti da do propusta u sudstvu ne dolazi? 
 
Potrebne su nam dobre prakse, morat ćemo poraditi na edukaciji naših sudaca. Pripremamo u okviru pravosudne akademije radionice, gdje će biti sudionici iz različitih područja, da si proširimo vidike kako bi dobili bolje prakse. One neće biti dovoljne ako i zakone ne promijenimo u tim segmentima. Želimo dobiti situaciju da žrtva u postupku nema dodir s počiniteljem, da ne osjeća strah, nego da može slobodno govoriti. Mijenjat ćemo i Kazneni zakon. Minimum i maksimum kazne koja je zapriječena, želimo podići, kako bi kazne bile što je moguće oštrije, jer time šaljemo poruku svima. Pored toga, u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji pokušat ćemo zaoštriti politiku.
 
Najavili ste strože kazne. Koliko će one biti strože u odnosu na sadašnje? Kad bi mogle stupiti na snagu?
 
To je stvar stručne radne skupine, gdje će biti zastupljeni i praktičari, Državno odvjetništvo i suci, ali ne bih prejudicirao, to je posao koji treba odraditi radna skupina. Rokovi su najkraći što mogu biti.
 
Problem je i u kvalifikaciji djela nasilja, jeste li razgovarali s Državnim odvjetništvom?
 
Poznate su nadležnosti, zna se da policija postupa po određenom segmentu, ako napišu kaznenu prijavu, po njoj postupa odvjetništvo, a centar za socijalnu skrb postupa kad se radi o socijalnim mjerama, koji možda prvi imaju informaciju da se u nekoj obitelji događa nasilje. Problem je bio u kvalifikaciji postupaka, koji su završavali na Prekršajnom sudu, a trebali su na Kaznenom. Sadašnji zakonski okvir omogućava i prekršaj i kazneni postupak, ali stvar je ocjene na terenu koji kazuje što se dogodilo.
 
Kako komentirate slučaj sutkinje kod koje je 300 slučajeva otišlo u zastaru, od čega je više od pola bilo slučajeva obiteljskog nasilja?
 
To je izolirani slučaj. I to je užasno puno predmeta koji su otišli u zastaru, a vodi se stegovni postupak protiv odgovorne osobe. Edukacija je najvažnija mjera, da senzibiliziramo i Državno odvjetništvo u okviru akademije na ovaj žalosni i teški društveni problem obiteljskog nasilja.
 
 
Izvor: N1 / Vlada

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković