Bošnjaković u Temi dana: Poboljšanjem zakonodavnog okvira i materijalnih uvjeta do boljeg stanja u pravosuđu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je u večerašnjoj Temi dana. Govorio je o stanju u pravosuđu te njegovoj, još uvijek, negativnoj percepciji u javnosti, iako se iz pravosudnih krugova može čuti da je stanje u sudstvu znatno bolje, što potvrđuje i statistika.
 
 

Povodom Europskog dana pravosuđa, predsjednik Vlade Plenković kazao je da bi pravosuđe trebalo biti brže, bolje i modernije. Postupci traju predugo čime se povređuje pravo građana na suđenje u razumnom roku što posljedično ima i negativan utjecaj na gospodarstvo i investicije.
 
Ministar je kazao da ne možemo u potpunosti biti zadovoljni sa stanjem, jer su nam postupci još uvijek spori, još uvijek imamo i veliki broj neriješenih predmeta, a povremeno se dogode i neke incidentne odluke koje zasjene cijelo pravosuđe.
 
Stvarno stanje bitno bolje
 
"Još uvijek su nam postupci spori, imamo veliki broj neriješenih predmeta i kada tome dodate da se svako malo dogodi neki predmet koji baci sjenu na cijelo pravosuđe, gdje se događaju neke incidentne odluke koje zauzmu prostor u javnosti, tada je percepcija ovakva kakvu je imamo," rekao je ministar Bošnjaković te dodao kako je stvarno stanje bitno bolje zato što pravosuđe godišnje dobiva milijun i dvjesto tisuća predmeta, a svake godine se riješi više od toga.
 
Naglasio je da treba se biti još brži, odgovorniji i mora se smanjiti na najmanju moguću mjeru broj incidentnih odluka. U tome se smislu stalno poboljšava zakonodavni okvir i stvaraju se materijalni uvjeti kako bi naši suci sudili u što boljim uvjetima.
 
"Danas smo pokazali na Trgovačkom sudu u Zagrebu jedan spis gdje primjenjujemo e-komunikaciju. To je nešto što smo uveli na sve Trgovačke sudove, zato što smatramo da su oni važni za gospodarstvo gdje imaju pozitivne učinke," istaknuo je ministar.
 
Bošnjaković je kazao kako se ovaj okvir treba prenijeti i na sve općinske sudove, a to su sudovi koji zaprimaju najveći broj predmeta i to će se snažno osjetiti.
 
"Naša je želje da sve zaokružimo do 2020. godine i vjerujem da ćemo to uspjeti," rekao je.
 
Dodatno ojačala neovisnost sudstva
 
"Uskoro idemo u osnivanje trgovačkih društava digitalnim putem, tako da ćete moći iz vlastitog ureda ući u aplikacije, popuniti ih i imat ćete osnovano društvo," naglasio je Bošnjaković.
 
Na primjedbu da je česta ocjena da naše sudstvo nije u potpunosti neovisno te da zna biti pod utjecaj politike i moćnika, ministar pravosuđa odgovorio je da je osiguran pravni okvir da o izboru, imenovanju te napredovanju sudaca odlučuju suci, bez utjecaja politike, a prošlogodišnjom izmjenom šest zakona neovisnost sudstva dodatno je ojačala.
 
Istaknuo je kako suci mogu biti smijenjeni, ako loše obavljaju svoj posao. Imamo sustav u kojem funkcioniraju pravni lijekovi, pa ministar drži da ne postoji sudac koji bi radio nešto zato što im je tako rečeno.
 
Bošnjaković je komentirao pitanje procesuiranja ratnih zločina koje je posebno aktualno na području Vukovara, rekavši kako u potpunosti razumije gradonačelnika Penavu i sve građane Vukovara, a te i sam je frustriran što tu nema boljih rezultata. "No to su vrlo složeni i komplicirani predmeti," dodao je.
 
Suradnja sa Srbijom na vrlo niskoj razini
 
"Moram reći kako suradnja sa Srbijom zaista nije na nekakvoj razini. U dvije smo se godine sastali nekoliko puta, formirali smo i mješovite komisije koje bi trebale ponuditi sporazum o procesuiranju ratnih zločina. To ide vrlo teško i nemamo suradnju, naglasio je i dodao kako nam vrijeme nije saveznik. Što više vremena prolazi to dokazi sve jače blijede i mnogi počinitelji nam nisu dostupni," kazao je Bošnjaković.
 
Na pitanje je li sve spremno za početak rada Visokog kaznenog suda koji bi trebao započeti 1. siječnja, ministar je rekao da sve pripremne radnje idu dobro. O predsjedniku i 15 sudaca, izborom najboljih između dvostruko više prijavljenih, odlučit će Državno sudbeno vijeće, rekao je na kraju ministar pravosuđa.
 
Izvor: HTV / Vlada
 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković