Bošnjaković u Temi dana: Svaki dan radimo na poboljšanju uvjeta u našem zatvorskom sustavu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je večeras u Temi dana. Nakon što je posjetio zatvor u Splitu nakon tragične smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, kazao da je razgovarao sa zatvorskim upraviteljem i zatvorskom liječnicom, obišao ćeliju gdje je Kristian bio smješten te razgovarao s ljudima koji su s njim bili u ćeliji.

Ministar je pogledao i snimke nadzorne kamere kako bi se uvjerio u kakvom je on stanju bio dan prije nego što se ovo dogodilo. Dodao je da je dobio precizne odgovore i precizna izvješća. "Ono što u cijeloj priči manjka je nalaz obdukcije koji ćemo, vjerujem, brzo dobiti. Sve su ovo špekulacije jer nalaza obdukcije još nema. Kada dobijemo dokument onda ćemo moći govoriti o tome koji je uzrok smrti", poručio je.

Bošnjaković je potvrdio da je Kristian mijenjao ćelije zato što je imao snažan poriv da prouzroči nekakav požar. "Zato su ljudi koji su s njim bili u ćeliji budno motrili na njega. Da bi očuvali tu pažnju i koncentraciju na jednoj visokoj razini u zatvoru su mu mijenjali ćelije i mijenjali ljude koji su na njega pazili. I to je jedna dobra mjera", ustvrdio je ministar koji je demantirao navode da je Kristian bio maltretiran u ćeliji.

"To naprosto nije točno. Ja sam danas razgovarao s ljudima koji su ovih zadnjih nekoliko dana bili s njim, razgovarao sam i s našim osobljem unutar zatvora. Moram reći da i osoblje teško doživljava činjenicu da je nastupila smrt. Prema njemu su se s puno pažnje odnosili unutar zatvora", rekao je Bošnjaković.

Potvrdio je da je Kristian koristio tablete koje su mu liječnici propisali.

"Proveo je 4 mjeseca u zatvoru, od toga 47 dana u bolnici te je imao 18 neposrednih kontakata sa svojom liječnicom. Također, često je išao u KBC Split. Svako jutro i večer mu je medicinska sestra donosila terapiju. Njegovo je stanje zahtijevalo konzumaciju svih tih lijekova", kazao je.

Na pitanje novinara je li greška što je unatoč teškom psihičkom stanju, suicidalnim mislima i terapiji lijekovima iz Svetošimunske bolnice u Zagrebu, u kojoj je prema nekim tvrdnjama boravio u tri navrata, stalno vraćan u istražni zatvor u Bilicama, ministar je naglasio da je to medicinsko pitanje na koje on ne može dati odgovor.

"Kristian je bio, kako njegova liječnica tvrdi, jedna vrlo otvorena osoba koja je otvoreno iznosila probleme koje osjeća i terete koje sa sobom nosi. Uvijek kada bi to iznio, on bi bio upućen u našu zatvorsku bolnicu u Zagrebu kako bi dobio stručnu pomoć. Kada bi ti stručnjaci procijenili da je on u stanju se vratiti u Split, on bi bio vraćen u Split i nastavio bi izdržavati kaznu uz sve mjere opreza koje sam već naveo", objasnio je Bošnjaković.

O tvrdnjama da je Kristian imao podljeve na preponama i donjem dijelu trbuha, ministar Bošnjaković je rekao da su mu liječnici rekli kako to nisu hematomi dubljeg karaktera koji bi proizlazili iz nekakvih udaraca već su posljedica pokušaja samoozljeđivanja uslijed suicidalnih misli.

Komentirao je i činjenicu da se protiv njega kazneni postupak vodio redovito, pojasnivši da mu se sudilo kao zdravoj osobi jer je, kako je utvrđeno, u trenutku počinjenja djela bio ubrojiv.

"Tu je odlučno bilo mišljenje stručnih vještaka koji su rekli da je u trenutku počinjenja nedjela bio ubrojiv, doduše bitno smanjeno ubrojiv, ali ubrojiv te je mogao shvatiti obilježja djela koje čini. To mu je uzeto u obzir prilikom odmjeravanja kazne te je osuđen na osam mjeseci zatvora uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Da se ovo nije dogodilo on bi u prosincu izašao na slobodu", kazao je ministar.

Svatko ima pravo podnijeti tužbu

Najavu odvjetnika obitelji Vukasović kako će obitelj tužiti državu, ministar je rekao kako svatko ima pravo podnijeti tužbu.

"Država će iznijeti sve ove argumenta o kojima sam danas govorio, sve što je učinila vezano uz stanje Kristiana Vukasovića. Po nama, pružili smo sve mjere koje je struka propisala. Svaki dan se trudimo poboljšati uvjete u našem zatvorskom sustavu. Negdje su uvjeti bolji, negdje gori. Ali u svijetlu činjenice da je imao punu medicinsku terapiju i da smo ga vozili u bolničke sustave u Zagrebu i Splitu jasno je da smo se brinuli", poručio je Bošnjaković.

Iako je u globalu zadovoljan stanjem u našem zatvorskom sustavu, ministar je istaknuo kako još uvijek postoji veliki prostor za unaprjeđenje uvjeta u kojima zatvorenici borave.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković