Bozanić i Sanader potpisali Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i Sporazum o povratu crkvenih knjiga

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) kardinal Josip Bozanić i hrvatski premijer Ivo Sanader potpisali su danas Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi i Sporazum o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjigastanja duša,ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi poslije 1945.

ZAGREB, 31. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) kardinal Josip Bozanić i hrvatski premijer Ivo Sanader potpisali su danas Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi i Sporazum o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjigastanja duša,ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi poslije 1945.

Tom prigodom kardinal Bozanić je izrazio zadovoljstvo, dodavši kako se i Sporazum i Ugovor nadovezuju na Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Riječ je o međunarodnim ugovorima koji su zacrtali i provedbu više potpisanih ugovora te predvidjeli i druge podugovore kojima se konkretizira i provodi ono što je međunarodnim ugovorima već određeno.

Današnji čin potpisivanja govori o sve većoj demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija upravo počiva na dogovorima i na poštivanju onoga što se dogovori, rekao je kardinal Bozanić. Katolička crkva i hrvatska država nastoje doći do više razine pravnog sustava i provođenja pravnih odredaba na našem području, dodao je.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader je istaknuo da su potpisivanje Ugovora i Sporazuma između Vlade i HBK još jedan korak demokratizaciji Hrvatske o čemu je govorio i kardinal Bozanić. Na taj način, dodao je Sanader, ispunjavamo našu moralnu obvezu, osobito kad je riječ o crkvenim knjigama koje su oduzete 1945. ne samo zagrebačkoj nadbiskupiji nego svim biskupijama u Hrvatskoj.

To je jedan mali civilizacijski čin koji u moralnom smislu znači puno, to je rehabilitacija onih vrijednosti koje smo svi njegovali, a koje su u vrijeme komunističke vladavine bile zatirane, rekao je Sanader.

U odnosima države i crkve želimo učiniti sve ono što smo potpisali u protokolima sa Svetom Stolicom a hrvatska država će sve te obveze ispuniti, izjavio je Sanader.

"Pacta sunt servanda", rekao je Sanader, dodavši da ti ugovori nisu loši kao što neki misle zato što su potpisani, pa se moraju ispuniti. "Mislim da su oni dobri i da će hrvatska država učiniti sve da ih poštuje", istaknuo je premijer.

Izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem Ugovora o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim socijalnim ustanovama prema kojemu hrvatski građani, poglavito vjernici katolici imaju pravo primiti svete sakramente.

To također smatram civilizacijskim korakom, rekao je Sanader dodavši da ako bi to željeli i vjernici drugih vjeroispovijesti da će im hrvatska država to omogućiti.

Sanader je svim vjernicima katolicima čestitao sutrašnji veliki blagdan Svih svetih.

Sastanak visokih crkvenih i državnih dužnosnika održan je u Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije, a uz kardinala Bozanića bio je nazočan predsjednik Komisije za odnose s državom požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK-a Vjekoslav Huzjak, dok su uz premijera Sanadera bili predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministar kulture Božo Biškupić i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.



Pisane vijesti