Božinović: ATJ Lučko najelitnija postrojba hrvatske policije

Slika /Vijesti/2024/Rujan/07_rujna/Božinović .jpg

Izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je  da je Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko najelitnija postrojba hrvatske policije istaknuvši kako je svoju reputaciju stekla u najtežim trenucima Domovinskog rata.

"ATJ Lučko je jedna od najelitnijih postrojbi koje Hrvatska ima, a svoju je reputaciju stekla u najtežim trenucima Domovinskog rata", rekao je Božinović prigodom obilježavanja 34. godišnjice osnutka ATJ Lučko u bazi te jedinice.

Naglasio je kako su pripadnici te jedinice bili među prvim hrvatskim braniteljima te su obišli sva ratišta, a posebice značajna je bila njihova uloga u ključnim vojno-policijskim operacijama - Bljesak i Oluja.

"Radi se o elitnoj postrojbi koja ima međunarodnu reputaciju, surađuje sa svim specijalnim jedinicama nama partnerskih i prijateljskih zemalja. U posljednje vrijeme vrlo intenzivno sa Zračnim snagama i Zelenim beretkama SAD-a", istaknuo je.

Vlada u opremu i sredstva specijalne postrojbe od 2017. uložila 73 milijuna eura

Božinović je naveo da su Vlada i MUP u opremu i sredstva specijalne postrojbe od 2017. uložili 73 milijuna eura.  

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je kako se s ponosom sjećaju svih akcija pripadnika ATJ Lučko, a u Domovinskom ratu su sudjelovali od prvih akcija u Pakracu, Plitvičkim jezerima te u svim vojno-redarstvenim akcijama.
Naveo je kako je kroz cijeli Domovinski rat prošlo 367 pripadnika te jedinice. Ukupno je u Domovinskom ratu ukupno poginulo 767 policijskih službenika dok ih se 21 još vodi kao nestali. 

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk izrazio je zadovoljstvo velikim interesom mladih da se priključe ATJ Lučko, a za postati njezinim članom moraju ispuniti visoke kriterije. Starosnu dob članova jedinice spustili su za skoro deset godina u odnosu na 2017. a njezini pripadnici su opremljeni po najvišim svjetskim standardima.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti