​Božinović: Cijepljenje je najbolje rješenje. Nema novosti oko COVID potvrda, razgovaramo i kompariramo s mjerama drugih

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da u ovom trenutku ne može ništa posebno najaviti u vezi s proširenjem upotrebe COVID potvrda, naglasivši da je cijepljenje protiv koronavirusa nešto što je sada na razini svijeta najbolje rješenje za sve.



"Mi smo, što već izvjesno vrijeme govorimo, sigurni da nakon dvije godine svi građani Hrvatske znaju kako da sebe najbolje zaštite od zaraze koronavirusom; i kada govorimo o temeljnim epidemiološkim mjerama kao i o cijepljenju koji je sigurno najbolji izlaz i jamstvo. Nije stopostotno da se osoba neće zaraziti ili širiti zarazu na druge osobe, ali će u svakom slučaju ostvariti visoku zaštitu za sebe kada su u pitanju teški oblici bolesti", rekao je novinarima potpredsjednik Vlade ministar Božinović.

"Cijepljenje je nešto što je u ovom trenutku na razini svijeta najbolje rješenje za sve i mi moramo svi skupa pomoći onim građanima koji još imaju sumnje oko cijepljenja, da se odluče, najprije jer će prije svega tako pomoći sebi, svojim obiteljima i zajednici", istaknuo je Božinović u izjavi novinarima nakon susreta s otpravnikom američkog veleposlanstva Markom L. Flemingom vezano za ukidanje viza hrvatskim državljanima za putovanje u SAD.
Potpredsjednik Vlade Božinović naglasio je kako u ovom trenutku, kada je riječ o COVID potvrdama, prate sve što se događa, i one zemlje koje su ih uvele, a također bilježe rast; jer potvrda znači da je netko ili cijepljen ili prebolio ili testiran 48, odnosno 72 sata ranije, što nije stopostotno jamstvo da se zaraza ne može proširiti. "Može, ali manje nego inače; ali mi smatramo da je jedini izlaz, a to će i ostati kada govorimo o ovoj pandemiji, da svi shvate koliko je s jedne strane bitno izbjegavanje velikih okupljanja i u zimsko vrijeme zadržavanje u zatvorenim prostorima koji nisu dobro ventilirani, a s druge strane cijepiti se, jer time će svatko učiniti najbolje što može za sebe", dodao je.

Upitan rekao je i kako ne može komentirati najavu Austrije da će uvesti lockdown za necijepljene. Ponovio je da o svim mjerama koje druge zemlje provode, razgovaraju i kompariraju što bi bilo korisno kada govorimo o Hrvatskoj i kako bi se nešto od toga eventualno primijenilo. “Razgovaramo i kompariramo”, naglasio je Božinović.

Na pitanje vezano za ulazak Hrvatske u Schengen, potpredsjednik Vlade Božinović je rekao kako “Hrvatska nije članica Schengena, ali je jedna od najspremnijih zemalja i tu smo među državama koje su u najnaprednijoj fazi tog postupka”.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović