Božinović: Europska komisija će iskoristiti mogućnosti da proizvođače cjepiva natjera na pridržavanje potpisanog

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Dnevnik Nove TV razgovarao je s Valentinom Baus o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama koje su danas relaksirane.

Na pitanje zašto kafićima nije dopušteno posluživanje kave za van dok to smiju pekarnice, kiosci pa i benzinske postaje, zbog čega iz udruge Glas poduzetnika poručuju da je odluka diskriminatorna, ministar Božinović kaže kako to nije diskriminacija prema kafićima jer bi dozvola za prodaju kave za van "praktički bila otvaranje kafića".
 
"To je mjera koja traje već dva mjeseca. Neke objekte smo ostavili otvorenima, poput benzinskih, pekarnica, kioska... no ne zbog kave za van, ali većina njih je i ranije to prodavala", rekao je Božinović.
 
Nastavljaju se razgovori s poduzetnicima
 
Neke teretane i ugostiteljski objekti najavljuju da će usprkos mjerama otvoriti, spominje se i izlaženje na ulice, prosvjedi. "Nadam se da neće do toga doći", kaže ministar te dodaje kako se razgovara s poduzetnicima.
 
Sredinom idućeg mjeseca mjere će se revidirati. Glavni kriterij bit će ono što kaže struka, dodaje Božinović.
 
"Nadamo se da će brojevi padati, ako bude pozitivan trend padanja brojki onda možemo o revidiranju mjera", rekao je.
 
"Ako bude povoljna situacija u djelatnostima koje su sada zakinute moguće je popuštanje. Sve ono što smo dosad komunicirali ovisno je o razvoju epidemije. Tu je nekoliko novih faktora, vezanih i za pojavu novih sojeva. U Hrvatskoj to još nije slučaj, nadamo se da će tako i ostati", kazao je.
 
O cjepivu EU pregovara za nas
 
Osvrnuo se i na borbu za cjepiva. Na pitanje može li Hrvatska kao zemlja išta sama učiniti odgovorio je da smo se kao članica Europske unije opredijelili kako će EU pregovarati za nas.

"Europska komisija će iskoristiti sve mogućnosti da proizvođače natjeraju da se pridržavaju onog što je potpisano", dodao je.
 
Preporuka je da se stariji od 65 ne cijepe cjepivom AstraZenece, Božinović kaže da imamo plan B.
 
"Plan B je kad nam dođu dovoljne količine Pfizrea i Moderne i Jonson&Jonson, sigurno je da ćemo postići svoj cilj, možda ne planiranim tempom, ali do jeseni sigurno", rekao je.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović