Božinović: Hrvatska dostigla europsku razinu u tehničkoj i infrastrukturnoj opremljenosti vanjske granice EU

Slika /Vijesti/2024/Travanj/13 travnja/Skupstina_Sindikata_Hrvatske_policije.jpeg

Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radi na jačanju kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, naglasivši kako smo dostigli europsku razinu u tehničkoj i infrastrukturnoj opremljenosti vanjske granice Europske unije, a povećane su i plaće policijskih službenika.

"Zakoniti prelasci granice postali su lakši, a nezakoniti ulasci i kriminalitet nailaze na sve efikasniju prepreku hrvatskih policajaca, najjače granične policije u Europi. Povećana je djelotvornost upravljanja migracijskim tokovima, s kojima će se policija baviti desetljećima koja su pred nama“, rekao je Božinović na svečanoj Skupštini Sindikata policije Hrvatske.
 
Kako se navodi u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova, u sedam godina, u opremanje i operativnu potporu hrvatskoj graničnoj policiji uloženo je gotovo 240 milijuna eura.
 
"Povećali smo i plaće policijskih službenika, te vratili dostojanstvo ljudima na kojima počiva mir i sigurnost naše države“, rekao je ministar.
 
Povećanje koeficijenata i plaća
 
Božinović je, također naglasio kako Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže i u najvrjedniju sastavnicu sustava, a to su ljudi, te dodaje kako je na početku njegova dolaska na čelo ovog ministarstva, fokus bio na ispravljanju prijašnjih nepravdi, povrat određenih prava, prvenstveno koeficijenata i visina plaća.
 
U drugom razdoblju, potpisano je nekoliko sporazuma o povećanju koeficijenata i plaća, rekao je, a uvijek se vodilo računa da treba najviše pomoći onima koji imaju najniža primanja.
 
"Sada smo to premašili, te u prosjeku, policajac, uz prekovremene sate, noćna dežurstva i ostalo što se u našem mandatu isplaćuje, može očekivati i do 2000 eura plaće“, dodao je Božinović.
 
Naglasio je kako porast plaća policijskih službenika srednje stručne spreme bez staža u odnosu na 2018.  iznosi 119,38 posto.
 
„Meni je najvažnija spoznaja da smo vratili dostojanstvo ljudima na kojima počiva mir i sigurnost naše države“, zaključio je ministar.
 
Sigurnost kao imperativ hrvatske policije
 
Naglasio je i važnost sigurnosti policijskih službenika i službenica koji riskiraju svoje živote, poručivši kako je rad na boljim uvjetima, rastu plaća i unaprjeđenju rada policijskih službenika, stalna misija.
 
"Zato sam zahvalan na suradnji Sindikatu policije Hrvatske, prije svega na stvorenoj atmosferi u kojoj smo na prvo mjesto stavili interese i potrebe hrvatske policije“, kazao je ministar Božinović.
 
Izvor: HINA/Vlada
 

Pisane vijesti