Božinović: Hrvatska snažno podržava sigurnosnu suradnju zemalja jugoistočne Europe

Hrvatska snažno podržava suradnju u sva tri stupa unutarnje sigurnosti Brdo procesa – borbi protiv terorizma, suzbijanju organiziranog kriminala i zaštiti granica, istaknuo je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Skoplju gdje je sudjelovao na ministarskoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe.

Ministar je u svom govoru kazao da je Hrvatska svjesna da razvojem i jačanjem sigurnosnih struktura susjednih država, pomaže u stvaranju preduvjeta za ostvarivanje sigurnog okružja na vanjskim granicama Unije.

"Hrvatska je", dodao je  "stoga u svakom trenutku spremna pomoći i podržati zemlje jugoistočne Europe u ostvarivanju daljnjeg napretka na putu članstva u Europskoj uniji te će nastaviti s prijenosom svojih iskustva i znanja.

U izjavi za Hinu Božinović je rekao kako je hrvatski interes "da se ispuni praznina koja postoji kada govorimo o sigurnosnoj suradnji između zemalja jugoistočne Europe, ali i EU i ovog dijela Europe".

"Naš je interes da se EU što više fokusira na ovo područje s obzirom da su tu brojni izazovi za sigurnost Europske unije, a time i Hrvatsku. Zbog toga mi i provodimo kao jedan od stupova naše sigurnosne politike jaku diplomatsku aktivnost ne samo u okviru Europske unije već i izvan", kazao je Božinović.

Podsjetio je i da je premijer Andrej Plenković nedavno sudjelovao na sastanku predstavnika Europske unije i Arapske lige na kojem je dominiralo pitanje ilegalnih migracija kao posljedice gospodarskog i političkog razvoja određenih dijelova svijeta.

"Moramo surađivati kako bismo tražili zajednička rješenja u suzbijanju ovog velikog izazova za sigurnost Europe. U tom kontekstu mi želimo i nastojimo da na svakoj od etapa tog migracijskog puta, od izvorišta preko zemalja tranzita, tražimo partnere i suradnike kako bismo u dijalogu pokušali naći najbolja rješenja. Zemlje jugoistočne Europe su naše prvo susjedstvo, otuda nam dolaze migranti i mi zajedno s tim zemljama moramo naći rješenja, ali i kao članice EU utjecati na administraciju u Bruxellesu da više pozornosti posveti ovom dijelu našeg kontinenta", zaključio je Božinović.

Tijekom konferencije, ministar Božinović je održao i bilateralni sastanak s kosovskim ministrom unutarnjih poslova Ekremom Mustafom koji je kazao da ta država u modernizaciji svojih policijskih snaga koristi dobra iskustva hrvatske policije.

Uz ministra unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, koji se u ponedjeljak nakon sastanka s Božinovićem zahvalio Hrvatskoj na policijskoj pomoći i podršci u euroatlantskim integracijama, uvodne govore na ministarskoj konferenciji Brdo procesa održali su slovenski ministar Baštjan Poklukar i zamjenik glavnog direktora za migracije i unutarnje poslove Europske komisije Olivier Onidi.

Izvor: Hina

 



Pisane vijesti | Davor Božinović