Božinović: "Hrvatskoj ne prijeti novi migrantski val. Praktički smo svakodnevno suočeni s ilegalnim migracijama"

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u povodu nove migrantske krize na granicama Grčke i Bugarske, gostujući  večeras u Dnevniku Nove TV, kazao je da Hrvatskoj ne prijeti novi migrantski val.

"Ne bih kazao da Hrvatskoj prijeti novi migrantski val, imamo tu situaciju u Idlibu, sirijskoj pokrajini, u kojoj se ukrštaju interesi Sirije, ali i Turske i Rusije. Mislim da će se tu diplomacija morati jače angažirati. Turska se obratila NATO-u, a NATO će razgovarati idući tjedan", kazao je Božinović.

Dodaje da je Europska unija poslala jasnu poruku o tome kako očekuje da se Turska drži izjave iz 2016. godine.

Hrvatska je u svakom trenutku spremna zaštiti svoju granicu

"Hrvatska je u svakom trenutku spremna zaštititi svoju granicu i to se u konačnici pokazuje na djelu. U ovom trenutku nema povećanih kretanja zapadno-balkanskom rutom. Ona nije nikad ni prestala, što se tiče migrantske krize 2016. godine. Praktički, mi smo svakodnevno suočeni s ilegalnim migracijama na što hrvatska policija vrlo učinkovito odgovara", poručio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade također smatra da je koronavirus, u situaciji s migrantima, "izazov za sebe".

"Granična policija je apsolutno spremna ispuniti sve zadaće koje joj stoje u opisu posla, bilo da se radi o potencijalnim epidemijama, bilo da se radi o ilegalnim prijelazima. Mi imamo protokole, procedure, imamo vrlo uvježbanu policiju, kao i civilnu zaštitu", zaključio je.

(Izvor: Nova TV/Vlada) 

 



Pisane vijesti