Božinović: Izmjenama zakona do povećanja sigurnosti na hrvatskim prometnicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da će izmjene zakona o sigurnosti prometa na cestama, čije izmjene i dopune MUP priprema u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, dovesti do povećanja sigurnost na hrvatskim prometnicama jer smo u ovom trenutku na nezavidnom mjestu u usporedbi s drugim zemljama EU.

"Ono što Ministarstvo i ja osobno ne želimo je da iz tjedna u tjedan konstatiramo broj poginulih na hrvatskim cestama", kazao je Božinović. Dodao je da ono što će biti predloženo u zakonskim izmjenama nije samo proizvod želje ili promišljanja već je duboko ukorijenjeno "u ono što je znanstveno pokazano kroz brojna istraživanja".

Ministar je kazao i da je jedno istraživanje Fakulteta prometnih znanosti pokazalo poraznu činjenicu da je gotovo 91 posto vozača u Hrvatskoj koristilo mobitel tijekom vožnje.

"S obzirom da imamo povećan broj prometnih nezgoda do kojih dolazi iz neobjašnjivih razloga, primjerice da vozač ničim izazvan skrene u suprotni prometnih trak i izazove sudar, često i s tragičnim posljedicama, to je sigurno posljedica distrakcije. Kad govorimo o distrakciji, odnosno skretanju pozornosti vozača, otkad su mobiteli u uporabi to je sve češća pojava", rekao je Božinović.

Kazao je da je u izmjene i dopune zakona, koje će uskoro biti poslane u proceduru, bila uključena policijska i prometna struka, ali i nevladine udruge.

Pozvavši zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o zakonu Božinović je rekao da "ni jedan zakon ne treba tretirati kao da je uklesan u kamenu, pogotovo ako život i praksa pokazuju potrebu da se on mijenja, a nama je temeljni cilj da nam cijela populacija, a pogotovo mladi ne ginu na prometnicama".


Izvor: Hina / Vlada

 

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović