Božinović: Jedan od strateških ciljeva ove Vlade jest afirmacija hrvatskoga iseljeništva

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gostujući večeras u Temi dana Hrvatske televizije, govorio je o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu te ilegalnim migracijama.

Na pitanje, zašto je Vlada olakšala proceduru za dobivanje hrvatskog državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu, Božinović je odgovorio kako je to logično i kako je upravo zato ova Vlada postavila za svoj cilj afirmaciju hrvatskog iseljeništva.

"Mislimo da je pozitivan dio novog Zakona taj da se Hrvati trajno vrate u domovinu“, naglašava Božinović.

Novina je da se za dobivanje državljanstva više ne mora poznavati jezik, kultura, pismo i društveno uređenje.

"Ako imate drugo ili treće koljeno u Latinskoj Americi, SAD-u ili Australiji koji nisu bili u  poziciji učiti hrvatsko jezik osim doma, pogotovo ako jedan od roditelja nije Hrvat, to za njihov razvoj nije bilo presudno pitanje, ali su zadržali taj osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu i mi im u ovom slučaju izlazimo u susret", rekao je ministar Božinović te istaknuo da su odredbe novog zakona u dobrom dijelu iskomunicirane s predstavnicima hrvatskog iseljeništva. Njihove konkretne primjedbe uvažene su sukladno našim mogućnostima i zakonodavnim poretkom Republike Hrvatske.

Rješavanje pitanja ilegalnih migracija
 
O skorom potpisivanju sporazuma prema kojem će snage Frontexa pomoći bosanskohercegovačkoj policiji u nadzoru granice prema Hrvatskoj, ministar Božinović naglasio je da je ovo realizacija hrvatske diplomatske inicijative.
 
"Govorimo već godinu dana da se rješavanje pitanje ilegalnih migracija na tzv. zapadno-balkanskoj ruti ne može rješavati samo na hrvatskoj granici. Mi smo inzistirali da Europska komisija ostvari uvid i da pomogne državama na tom putu od Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Srbije, kako bi im se pomoglo da ojačaju svoje granične službe", rekao je ministar. Dodao je da Europsko vijeće planira jačanje europske vanjske i obalne straže do 2027. godina na, otprilike, 10.000 ljudi, jer nam je svima u interesu da se pitanje migracija riješi ispred granica Europske unije
 
Ministar Božinović odbacio je spekulacije o brutalnosti hrvatske policije. Ponovio je da hrvatska policija u postupanju ne prelazi zakonito djelovanje. "Hrvatska policija štiti hrvatsku granicu i vanjsku granicu EU. Ti ljudi koji dolaze na hrv. granicu su u prekršaju", istaknuo je.
 
"Globalni kompakt tek je početak bavljenja svjetske organizacije tim problemom", kazao je Božinović, dodavši da je u hrvatskom interesu da migracije budu sređene, uredne i zakonite.
 
 

Pisane vijesti | Davor Božinović