Božinović na požarištu u šibenskom zaleđu: Požar uspješno riješen, službe pokazale visoku uvježbanost i koordiniranost

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je jutros opožareni teren u šibenskom zaleđu obišao s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem izjavio je kako bi se požar kod šibenske Dubrave mogao proglasiti lokaliziranim. Ministar je izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave i stanovništva koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

Tucaković je podsjetio kako su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i stanovništva, jednim velikim zajedničkim radom, došli do rezultata.

Pohvalio je županijskoga vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju.

"Iako je stanje već bilo pod nadzorom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega", rekao je Tucaković dodavši kako sada zapravo polako otpušta ljude i preustrojava snage na terenu.

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici

Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika.

Evakuirani stanovnici i turisti, njih 48, jutros oko 8 sati su se vratili svojim kućama.

Božinović: Cijelo vrijeme požara nisu bile ugrožene nikakve vitalne funkcije. Policijski očevid je u tijeku

Ministar Božinović, nakon obilaska rekao da je u tijeku policijski očevid.

"Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na istraživanju koje ćemo privesti nekakvom zaključku", rekao je.

"Možemo zaključiti da sustav funkcionira vrlo dobro, rekao je Božinović. "Ovaj veliki požar je uspješno riješen i prije kiše", dodao je.

Ističe da su sve službe koje rade na intervencijama ovakvog tipa pokazale visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. Prometnice su bile nužno blokirane, rekao je i podsjetio da su prije, kada nije bilo ovakvog stupnja koordinacije, prometnice bile zatvarane satima te su se stvarale velike gužve.
Spomenuvši sve snage koje su sudjelovale u gašenju požara, naglasio je da cijelo vrijeme požara nisu bile ugrožene nikakve vitalne funkcije. Svim gasiteljima zahvalio je i čestitao

U gašenju je sudjelovalo sedam kanadera, oko 200 vatrogasaca, građani, policija i vojska. Lakše su ozlijeđena četvorica vatrogasaca.

Izvor: HINA, HRT / VLADA

Pisane vijesti | Bozinovic Davor