Božinović: Nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga daje pozitivne rezultate

U prvih devet mjeseci 2021. prijavljeno je 1700 kaznenih djela zlouporabe droga, a najviše je zaplijenjeno marihuane, kokaina, amfetamina i kokaina, iznio je na javnoj raspravi na temu Sveobuhvatni pristup u suzbijanju kriminaliteta droga potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je, govoreći na javnoj raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Europe, ocijenio da trendovi u Hrvatskoj ukazuju kako je unatrag nekoliko godina stanje relativno stabilno, odnosno da u Hrvatskoj nema 'epidemije' ovisnosti o drogama kakvu gledamo u nekim drugim državama.

''Ipak, to nikako ne znači da je naša zemlja izuzeta od ove opasnosti, posebno imajući u vidu da smo pomorska zemlja, ali i tranzitno područje i poveznica između zemalja zapadne i jugoistočne Europe. Zbog toga smo uspostavili Nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga koji daje pozitivne rezultate i u kojemu je Ministarstvo unutarnjih poslova ključan dionik'', kazao je.

Božinović je iznio podatak da je hrvatska policija samo tijekom 2020. podnijela prijave za oko 2900 kaznenih djela povezanih sa zlouporabom droga, što je 5,4 posto sveukupnog broja prijavljenih kaznenih djela.  

Ministar je dodao da je jedan od čimbenika koji u Hrvatskoj pogoduje krijumčarenju droga snažna turistička orijentacija zemlje zbog čega MUP održava snažno partnerstvo s tijelima za provedbu zakona zemalja u neposrednom susjedstvu, ali i zemalja poput SAD-a i državama Južne Amerike.

Moderna oprema pomaže u detekciji droga

''Trenutno smo u postupku sklapanja memoranduma o suradnji s američkom DEA-om, s kojom hrvatska policija ostvaruje odličnu suradnju i rezultate. Zbog ugroze krijumčarenja kokaina iz zemalja Južne Amerike kontejnerskim putem, naša carina je opremljena dodatnim rendgenskim uređajima u pomorskim lukama, dok naše zračne luke raspolažu adekvatnim uređajima za detekciju droga što je rezultiralo ovotjednom zapljenom kilograma kokaina iz Brazila'', zaključio je Božinović.

Ivan Čelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, naglasio je da je problem zlouporabe droga javnozdravstveni problem, ali i interdisciplinarno područje u kojem svi dionici trebaju raditi svoj dio posla kako bi se zajednički pridonijelo uspješnijim i pozitivnijim ishodima koji će smanjiti potražnju i ponudu vezanu za konzumaciju opojnih droga.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković ocijenio je kako  je u Hrvatskoj relativno stabilan trend ovisnika na liječenju te je iznio podatak da su oko 80 posto svih liječenih ovisnika u sustavu opijatski ovisnici.

Dražen Rastović iz MUP-ove Službe kriminaliteta droga istaknuo je da je problem zlouporabe i kriminaliteta droga transnacionalan, transkulturalan i globalni fenomen te prosuđuje kako je stanje u Hrvatskoj još uvijek stabilno, ali turbulentno.

Hrvatska policija uspješna na međunarodnoj sceni

Robert Fay iz EUROPOL-ovog odjela za droge je ustvrdio kako Hrvatska prati dinamiku globalnih promjena na području zlouporaba opojnih droga te da hrvatska policija bilježi uspješna kriminalistička istraživanja na međunarodnoj sceni. Preporučio je hrvatskoj policiji i daljnji kibernetički razvoj radi usvajanja dodatnih znanja.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić naglasila je kako centar sudjeluje u suzbijanju kriminaliteta droga edukacijom djelatnika i nabavljanjem nove analitičke opreme bez koje, kako ističe, borba protiv droge ne može ići naprijed.

Pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Željko Andrijanić je ocijenio da je u borbi protiv zlouporabe droga nužna suradnja sa svim agencijama, ali i dodatna edukacija i usavršavanja po pitanju otkrivanja droga, kao i korištenje dostupne opreme.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras zaključila je da Hrvatska vrlo jasno signalizira da prepoznaje problematiku droga i pokušava držati korak sa svim onim što je relevantno na nacionalnoj razini kako bismo provodili relevantne europske politike i na taj način dali doprinos svemu onome što je sadržano u novoj Strategiji EU za sigurnosnu uniju.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović