Božinović: Nadležne službe obavijestit će javnost o novim saznanjima vezano uz kibernetički napad na KBC Zagreb

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/02_srpnja/Božinović 3.jpeg

U današnjoj izjavi za medije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na kibernetički napad na KBC Zagreb, za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa, kazavši kako će nadležne službe, involvirane u cijeli slučaj, obavijestiti javnost o novim saznanjima kada za to dođe trenutak, i dodao kako on ne zna da se traži otkupnina za ukradene podatke iz bolnice.

"O tome će KBC, ali i ostale službe koje su involvirane u saniranje te situacije i kriminalističko istraživanje obavijestiti javnost. Neću ništa komentirati. Ono što budu mogle iskomunicirati službe kad za to dođe trenutak, to će i učiniti. Staro je pravilo da se o djelovanju tajnih službi ne govori previše u javnosti, a ja ne znam da se traži otkupnina", kazao je novinarima ministar Božinović danas nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima.
 
Naglasio je kako se hakerski napadi diljem svijeta događaju svakodnevno te da treba voditi računa radi li se o državno sponzoriranim akcijama ili kriminalcima koji djeluju autonomno.
 
"Treba biti svjestan da su takvi napadi svakodnevni, svaki dan oni negdje nešto napadaju, nekad se uspije napraviti i šteta, ali kad bi se govorilo o tome koliko se takvih napada spriječi i prevenira, onda bi imali o čemu pisati svaki dan, no to nitko na svijetu ne radi pa ne radi ni Hrvatska", poručio je.
 
Kad bih odgovorio konkretno, onda bih im dao ideju, dodaje ministar, a to mi nije namjera i zbog toga se u takvim slučajevima izvješćuje na način da, s jedne strane moraš ostati odgovoran prema vlastitoj javnosti, a s druge strane moraš biti vrlo oprezan kad govoriš o eventualnim razmjerima štete, pojasnio je, jer onda i oni iz naših izjava mogu dobiti ideje gdje još eventualno mogu usmjeriti svoje snage.
 
Uhićenja u Rijeci: Koordinacija policije i državnog odvjetništva vrlo intenzivna
 
Božinović je komentirao i uhićenja četiri osobe u Rijeci zbog preprodaje droge rekavši kako ne zna puno detalja, ali da se možete primijetiti da je koordinacija policije i državnog odvjetništva vrlo intenzivna.
 
"Ovo je još jedna u nizu zločinačkih udruženja koje je razbijeno i koje je imalo pipke i u nekim ranijim slučajevima. Kad govorimo o drogi, tu stvarno bilježimo dobre rezultate", naglasio je.
 
Vezano uz rezoluciju o Jasenovcu koju je usvojila Crna Gora, ministar je rekao da će Vlada reagirati, ali to neće najavljivati.
 
Što se tiče sastanka parlamentarne većine, Božinović je kazao kako je atmosfera razgovora bila konstruktivna.
 
"Upoznali smo koalicijske partnere s prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku da bi inflacija na godišnjoj razini u lipnju ove godine bila 2,4 posto, što znači da je najniža od 2021. To je dobar trend i nastavit ćemo tim smjerom. Razgovaralo se i o međunarodnim okolnostima, svemu onome što se u ovom trenutku odvija na razini Europske unije, svi iščekujemo rezultate francuskih izbora", izjavio je.
 
Izvor: HINA/Vlada



Pisane vijesti