Božinović: Nasilje na sportskim terenima širi je društveni problem

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/23 svibnja/Božinović 1.jpg

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je, komentirajući subotnji napad pripadnika Torcide na policajce na autocesti A1, da je nasilje na sportskim natjecanjima širi društveni problem te je pozvao sve da spuste tenzije.

''Moramo se svi osvijestiti da je nasilje na sportskim natjecanjima širi društveni problem. Znamo da nije samo ova utakmica, imamo dvije utakmice pred nama, obje u Splitu, jedna je finale Kupa, druga je reprezentativna, pozivam sve da spuste tenzije'', kazao je Božinović dodajući da će policija dobro odraditi svoj dio posla.
 
Božinović je, sudjelujući u ponedjeljak na Policijskoj akademiji prigodom svečane promocije prvostupnika i specijalista stručnog studija kriminalistike, poručio da policija ne može nadomjestiti lošu komunikaciju između klubova.
 
Božinović: U interesu svih da se roditelji više ne boje dovoditi djecu na utakmice
 
''Oni su organizatori, moraju dogovarati između sebe i povratiti povjerenje'', rekao je ministar naglasivši da će policija inicirati te razgovore, navodeći da to nisu nepremostivi problemi te da se mogu riješiti dogovorom.
 
''Nikome u nijednom klubu ne može biti u interesu da utakmica protekne tako da se o nogometu danas ne priča. Svi govore o onome što se dogodilo i treba se govoriti. Ali, ponavljam, mora se razgovarati. Ne može se u sportu razgovarati preko nišana, a pogotovo se neće razgovarati tako da policija zauzima sve medije'', dodao je.
 
Božinović je istaknuo kako je prevencija ovakvih događaja u nadležnosti onih koji se bave sportom. ''Ako sami nemaju snage za takvo što, mi smo im spremni pomoći. Klubovi između sebe gotovo da ne komuniciraju. Kako onda možemo računati da će manifestacije proći bez problema. Policija ne može biti nadomjestak između nedostatka komunikacije između čelnih ljudi klubova'', nadodao je.
 
Ministar je kazao i da je u interesu svih da se roditelji više ne boje dovesti djecu na utakmice. ''Ne može policija rješavati svaki društveni problem jer kada bi to bio slučaj mi bi bili policijska država, a mi to nismo. Svatko mora prihvatiti svoju odgovornost, a klubovi jedni drugima moraju biti partneri'', zaključio je.
 
Ravnatelj policija Nikola Milina je istaknuo da policija radi sve kako bi prevenirala sve oblike protupravnog ponašanja. ''Mi smo se pripremili za subotnju utakmicu upravo znajući da može doći do protupravnog ponašanja. Stavili smo najveći moguću razinu rukovođenja, čak i veću nego na nekim proteklim derbijima'', rekao je Milina ustvrdivši da je svaki derbi od osamostaljenja RH utakmica visokog rizika.
 
Milina je naglasio da je policija ''imala sve pod kontrolom, nakon čega se dogodilo to što se dogodilo''.
 
Milina: Policija će poduzeti sve da finale Kupa protekne u redu

 
Upitan hoće li se promijeniti što na operativnoj razini na idućim derbijima, Milina je ponovio da je policija zbog subotnjeg derbija, sukladno svojim procjenama, podigla razinu broja snaga i rukovođenja.
 
''Policija je odradila svoj posao jako dobro kao i svih proteklih godina. Znam koliko je svaki policajac na tribini ili u pratnji na trasi požrtvovan te koliko savjesno i dogovorno radi svoj posao'', ocijenio je.
 
Na upit je li policija koristila prekomjernu silu, Milina je odgovorio da je na tome radi stručni tim, ali je ocijenio kako su policajci bili ugroženi i da su stupnjevano koristili sredstva prisile.
 
Govoreći o osiguravanju finala Kupa koji će se odigrati u četvrtak 26. svibnja u Splitu, Milina je rekao da je riječ o utakmici visokog sigurnosnog rizika za koju se policija pripremala otprije.
 
''Utakmice između Rijeke i Hajduka isto imaju određeni rivalitet i navijačke tenzije. Budite sigurni da će policija poduzeti sve da na toj utakmici protekne u redu'', zaključio je Milina.
 
Izvor: Hina / Vlada
 


Pisane vijesti