Božinović: Nema zastrašivanja novinara, svaki građanin obvezan je javiti se na poziv policije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako novinar Indexa Gordan Duhaček nije u policijsku postaju priveden zbog svojih objava na Twitteru, već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara.

Policija postupala u okviru svojih nadležnosti

„Duhaček nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Svaki građanin ima obavezu javiti se na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja”, izjavio je Božinović novinarima.

Vezano uz postupanje policije, naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti.

Naveo je i da je Duhaček danas bio na Prekršajnom sudu, gdje je za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim, a za drugo će biti izrečena konačna odluka u idućih nekoliko dana.

Božinović je pojasnio da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj. Upitan tko je Duhačeka prijavio zbog objava na Twitteru ministar Božinović odgovorio je kako to ne zna.

Nema zastrašivanja bilo koga

Božinović je negativno odgovorio i na novinarski upit radi li se tu o zastrašivanju novinara.

„Nema nikakvog zastrašivanja novinara. Policija dnevno postupa, kada su u pitanju djela iz Prekršajnog zakona i Zakona o javnom redu i miru, na stotine, ako ne i tisuće, prijava. To je jedna redovita aktivnost, ako hoćete i najčešća aktivnost hrvatske policije. Upravo zato da bi provodili zakon, a policija ima pravo provoditi istraživanje i ima pravo sumnjati u počinjene nekog djela. U konačnici sud donosi odluku. Dakle, nema nikakvog zastrašivanja bilo koga”, rekao je Božinović.

Naveo je i da će o kvalifikaciji djela odlučiti sud. Istaknuo je i kako policija često postupa i kada se radi o prijetnjama i uvredama prema novinarima.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović