Božinović o zahtjevima za rast plaća: Pregovori i dogovori su nešto što je praksa ove Vlade od prvog dana mandata

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/09 svibnja/Božinović 1.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas, osvrćući se na bijeli štrajk sudaca, da su premijer i ministri od prvog dana Vlade otvoreni za razgovore te bi na kraju tog procesa svi trebali dobiti veće plaće u okviru proračunskih mogućnosti.

"Pregovori i dogovori su nešto što je praksa ove Vlade od prvog dana mandata. Uvijek su Vlada, predsjednik Vlade i nadležni ministri bili otvoreni za razgovore", rekao je Božinović novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.
 
"Što se tiče sudaca i tu su vođeni razgovori. Dogovorena su nekakva dva koraka. Prvo neko hitno povećanje", kazao je Božinović. Napomenuo je da se i na razini države radi novi zakon o plaćama u pravosuđu, ali i svih javnih i državnih službenika.
 
Naglasio je da je to proces koji teče i da su vrlo jasno komunicirane poruke od strane ministra financija o tome da bi na kraju tog procesa svi trebali dobiti u okviru mogućnosti koje postoje u državnom proračunu veće plaće.
 
Ministar je rekao kako je siguran da taj razgovor nema alternative i da će se nastaviti.
 
Nada se također da ni jedan korisnik usluga bilo kojeg sektora neće trpjeti posljedice.
 
Dnevno u Hrvatskoj jedan do dva slučaja vršnjačkog nasilja
 
Vezano za oružje koje posjeduju civili u Hrvatskoj, ministar je rekao da je u okviru akcije "Manje oružja, manje tragedija" vraćeno 350.000 komada naoružanja i šest milijuna komada streljiva.
 
"Bitno je reći da je posjedovanje ilegalnog oružja kazneno djelo", upozorio je ministar, dodavši da svi koji žele vratiti oružje to mogu učiniti potpuno anonimno bez sankcija.
 
Naglasio je pritom kako je vrlo važno da ilegalnog oružja bude manje.
 
"Ne možemo govoriti o tome da će ono, nažalost nestati s ilegalnog tržišta, ali kao društvo trebamo učiniti sve kako bi se demotiviralo one koji na ilegalan način posjeduju oružje", poručio je.
 
Ministar je upozorio i da u Hrvatskoj postoji povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja.
 
Podaci koje je iznio pokazuju da je u vrijeme epidemije Covida vršnjačko nasilje bilo nešto manje, ali je prošle godine bilo 418 prijava na razini države, što je više nego 2019. "Praktički imamo jedan do dva slučaja vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj dnevno", rekao je.
 
To, po njegovim riječima, jest pitanje za policiju, ali možda u zadnjem ili predzadnjem koraku. "Prije toga se svi moramo zamisliti kako nam se djeca odgajaju", kazao je Božinović.
 
Znanstvena istraživanja su pokazala da roditelji s mlađim maloljetnicima prosječno dnevno efektivno provedu od 15 do 30 minuta, rekao je ministar, upozorivši da "ako se nema vremena za djecu onda na scenu stupaju drugi odgajatelji, a to su društvene mreže i različite aplikacije".
 
Djeca primaju informacije, a s obzirom na njihovu dob i razvoj, ona nisu u stanju napraviti razliku između onoga što je virtualni svijet i što je realan život, istaknuo je Božinović.
 
Opravdan prijedlog da se proglasi kraj epidemije Covida-19
 
Božinović je odgovorio novinarima i da je opravdan prijedlog da se proglasi kraj epidemije Covida-19, što je ranije najavio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Božinović je naglasio da Covid nije nestao te da medicinska struka tvrdi kako bi trebao ostati kao endemska bolest.
 
"U ovih par godina siguran sam da smo kao društvo naučili živjeti s tom zarazom, koja je danas mnogo manje opasna nego što je to bilo na početku'', rekao je Božinović.
 
Najavo je da će u trenutku proglašenja kraja epidemije prestati i rad Stožera civilne zaštite, što znači da više neće biti na snazi donesene odluke.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović