Božinović optimist da neće biti migrantskog vala

Slika /Vijesti/2021/lipanj/30 lipnja/HN20210819159968.JPG

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da je optimističan da će izbjeglička kriza nakon talibanskog osvajanja Afganistana biti izbjegnuta. 

Ministri unutarnjih poslova Europske unije u srijedu su razgovarali o migrantskoj krizi na granici s Bjelorusijom, a Božinović se nada da će sastanak o Afganistanu na kojem bi se dogovorili „konkretni zaključci“ biti održani idući tjedan.

Jučer su se ministri složili da se „više ne smije ponoviti situacija koja se dogodila 2015. kada je veliki izbjeglički val došao na granice europskih zemalja“, kazao je Božinović.

Hrvatski ministar poručio je i da Europa mora „aktivno raditi“ na sprječavanju novog migrantskog vala, odnosno surađivati s UNHCR-om i državama u afganistanskom okružju kako bi se Afganistance „zbrinulo najbliže svojoj državi“.

Naglasio je da je Europska unija ne može više masovno primati migrante iz svih dijelova svijeta.

„Ja sam optimist u tom smislu da ćemo izbjeći scenarije koje smo gledali na ovim prostorima prije nekoliko godina“, kazao je novinarima hrvatski ministar unutarnjih poslova, referirajući se na migrantsku krizu iz 2015./2016. kada je više od milijun izbjeglica i migranata većinom iz ratom zahvaćene
Sirije krenulo prema bogatim zemljama Europske unije.

Hrvatska migrantska politika postaje europska

Izbjeglice koje dolaze u Europsku uniju trebaju doći organizirano. „Poanta je da oni kojima treba zaštita dođu organizirano putem programa preseljenja“, a ne pomoću „međunarodnih krijumčarskih mreža“, ističe Božinović.

„Hrvatska će ostati angažirana prvenstveno kroz UNHCR kako bi pomogla pripadnicima ranjivih skupina“, kazao je Božinović, po kojemu su ranjive skupine prije svega žene i djevojčice.

Takvo stajalište Hrvatska već duže vrijeme zastupa, a to sve više postaje i europska politika, ističe Božinović. „To što smo mi govorili možete čuti gotovo u svim krajevima Europe“, dodao je.

Božinović je napomenuo da je Hrvatska u prethodnoj godini zapriječila 8.500 ilegalnih ulazaka u zemlju, od čega su 2.700 bili Afganistanci.

„Među njima je najviše muškaraca mlade dobi“; kazao je.

EU neće podleći pritisku Bjelorusije

Božinović je komentirao i situaciju s migrantima na granici Bjelorusije s Litvom, Latvijom i Poljskom.

Bjeloruske vlasti "koriste migrante kao sredstvo političkog pritiska i kao način da postignu političke ciljeve", rekao je Božinović

"To je neprihvatljivo i Europa na to sigurno neće pristati", dodao je.

Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti | Davor Božinović