Božinović: Podrška Europskog parlamenta ulasku RH u Schengen snažna je politička poruka zastupnika europskih građana

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara te komentirao ulazak Hrvatske u Schengen i slučaj Fortenova. 
 
Zastupnici u Europskom parlamentu današnjim su glasanjem podržali ulazak Hrvatske u Schengen, što znači da ostaje još samo potvrda Vijeća Europske unije.

''To je snažna politička poruka zastupnika europskih građana. Odluka nije krajnja i obvezujuća. Konačnu oluku donose države članice koje će biti na dnevnom redu Vijeća ministara unutarnjih poslova 8. prosinca. Ovo je satisfakcija za sve ono što se radilo. Ispunili smo gotovo 300 vrlo preciznih uvjeta. Prošli smo kroz različite faze, skepse, kritike i priznanja onog što se napravilo na tom putu. Hrvatska je u nekim segmentima napravila više nego bilo koja druga članica. Sinoć u raspravi se mogao dobiti taj dojam da su europski parlamentarci itekako informirani oko toga što je sve Hrvatska na tom putu ispunila. Radi se o važnoj odluci za hrvatske građane, sve one koji dolaze u Hrvatsku, turiste i gospodarstvo. Idemo prema ispunjenju jednog od ključnih ciljeva u ovom mandatu koji smo jasno zacrtali prije prošlih izbora. Cilj Vlade je da 1. siječnja uđemo i postanemo integrirani s Europskom unijom kad je u pitanju euro i područje Schengena'', poručio je Božinović.

Naglasio je kako se EU obraća i zemljama zapadnog Balkana i Hrvatska tu ima aktivnu ulogu.

''Postoje očekivanja koja su obostrana kad se govori o prihvaćanju načela Europske unije koji se odnose na susjedne zemlje. Postoji dobra volja sa strane EU-a i Hrvatske da se susjednim državama pomogne u njihovim aspiracijama prema članstvu u Europskoj uniji, a tu su i određena očekivanja što znamo još iz vremena kad smo mi pregovarali o članstvu u Europskoj uniji'', rekao je.
 
Policija se obratila DORH-u oko Fortenove
 
Božinović je potvrdio da se policija obradila Državnom odvjetništvu RH oko prodaje udjela Fortenove, poručivši kako mogu pokrenuti aktivnosti i na temelju napisa u javnom prostoru.
 
„Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH) na temelju onog što je dostupno iz javnih i ne smo javnih izvora u koordinaciji s DORH-om će vidjeti jesu li i kada postojale okolnosti koje bi uključile aktivnost te dvije institucije”, izjavio je ministar Božinović nakon sjednice Vlade na upit novinara što se događa s Fortenovom.
 
„Tužiteljstvo na temelju svih indicija koje mogu biti i prijava i otvoreni izvori, može krenuti u određene aktivnosti, ne bi bilo prvi put. Ne bi bio presedan da se na temelju onoga što se može naći, pročitati i čuti u javnom prostoru pokrenu određene radnje”, dodao je Božinović. Nije želio komentirati što bi trebao raditi DORH ili bilo koja druga institucija.
 
Policija i DORH koordiniraju aktivnosti
 
Za izjavu potpredsjednika Vlade Tome Medveda kako su se stekle okolnosti da DORH djeluje po službenoj dužnosti, ministar Božinović kaže kako je vjerojatno govorio na temelju činjenica i prakse koja postoji u Hrvatskoj u brojnim drugim slučajevima, da se na temelju novinskih natpisa pokrenu određene radnje.

„Policija se temeljem onoga što je njoj poznato na neki način obratila DORH-u, a oni su možda i odgovorili; ne znam”, odgovorio je Božinović novinarima pojašnjavajući da policija i DORH koordiniraju aktivnosti u najvećem broju slučajeva na način da DORH i u fazi izvida može davati naloge policiji.
 
„Ne znam na što se policijsko obraćanje DORH-u odnosilo. Ne bih htio biti decidiran, no misli da je ovo tema oko koje se sve nadležne institucije trebaju sjesti i vidjeti što i kako”, istaknuo je.
 
Božinović je dodao da, koliko je njemu poznato, policija se rukovodila saznanjima koje su imale druge hrvatske institucije u trenutku kada je stvar postala javna.
 
Postoji mnogo stvari koje se trebaju istražiti i razjasniti
 
Na upite je li arapski investitor (kojem je Sberbank prodao svoj udio u Fortenovi) dolazi u Hrvatsku, hoće li biti sastanaka u Vladi, je li riječ uopće o šeiku, Božinović je ponovio kako ne zna i da postoji mnogo stvari koje se trebaju istražiti i razjasniti.
 
Na upit je li Vlada dobila izvješće SOA-e o Fortenovi kazao je da SOA redovito izvještava vrh države i institucije o onome za što je nadležna, o svemu do čega su došli.
 
Na ponovljeni upit je li on dobio informaciju SOA-e odgovorio je potvrdno, ali i dodao da ne može ništa otkriti.
 
Izvor: Hina / HRT / Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović