Božinović: Policija je u najkraćem mogućem roku otkrila počinitelja trostrukog ubojstva u Splitu

  • Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/13 siječnja/Bozinovic-1.jpg

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je na konferenciji za medije u Banskim dvorima da je policija u slučaju trostrukog ubojstva u Splitu postupila profesionalno te u najkraćem roku otkrila počinitelja. Poručio je da je Hrvatska po svim međunarodnim statistikama jedna od najsigurnijih zemalja.

„Prvo što bih želio reći jest da sam, od prvog trenutka događaj,a cijelo vrijeme bio u kontaktu s glavnim ravnateljem policije i načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Niti u jednom trenutku nisam sumnjao da će policija u najkraćem mogućem vremenu otkriti počinitelja i na taj način riješiti ovo što je u ovom trenutku, i u toj prvoj fazi, najvažnije – vratiti sigurnost na ulice Splita“, kazao je.

Božinović je dodao da je ovaj događaj izazvao i strah i zabrinutost te je dio tog raspoloženja i nadalje prisutan. „Ponavljam, imam puno povjerenje u stručnost, profesionalnost i efikasnost hrvatske policije. I u sljedećem razdoblju ćemo učiniti sve kako bismo stanje sigurnosti, odnosno percepciju, doveli do razine da se građani osjećaju sigurnima“, rekao je.  

Naglasio je da statistike itekako idu u prilog policijskom radu. Vezano za upravo dovršene analize 2019. godine, prema kojima je policija, pogotovo u „tamnim“ zonama kriminaliteta – vezano i za organizirani kriminal i korupciju – napravila rezultate koji su nekoliko puta veći i bolji nego što su bili u proteklom razdoblju.

Policija postupila vrlo profesionalno

Na pitanje novinara o tome da je javnost o tome da je počinitelj uhićen obavijestio gradonačelnik Splita, ministar Božinović je odgovorio da je vidio njegovo današnje obraćanje medijima i reakciju policije koja kaže da nije dobio informaciju od njih.

Novinare je zanimao komentar na informaciju da je počinitelj najavljivao što će učiniti. „Kriminalističko će istraživanje pokazati sve tko je što znao. Uvjeravam vas  da je policija, prema onome što sam dobio kao izvješće glavnog ravnatelja, postupila vrlo profesionalno i vrlo promptno. Reagirala je na sve dojave koje su do nje došle. Koristila je i tehničku opremu za takve situacije i vrlo brzo je otkrila o kome bi se moglo raditi te za nešto manje od tri sata praktički osobu koja se dovodi u vezu s počinjenjem ovog djela privela“, kazao je.

Dodao je da ga zabrinjava jedna vrsta percepcije, osjećaja i građana i javnosti. „Zbog toga, uostalom, i razgovaramo danas ovdje. Upravo s ciljem da bismo ukazali da policija i u ovom slučaju je radila svoj posao profesionalno. Ona nije imala nikakva saznanja koja bi povezala počinitelja s osobama koje su poginule u ovom događaju. Dakle, oni jesu bili od ranije poznati policiji po nekim drugim djelima, međutim nije bio nikakve veze koja bi ih spajala u konkretnom djelu, ili koja bi bila neka vrsta naznake da bi se moglo dogodilo ovo što se dogodilo“, rekao je.

Policija je prošle godina podigla svoju učinkovitost za 130 posto

Božinović je istaknuo da ne može prihvatiti da policija „nije radila svoj posao“, jer kada se pogledaju djela povezana s kriminalitetom droga, policija je u prošloj godini kazneno prijavila 171 osobu na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

„Što se kasnije po tim prijavama dogodilo, jesu li ti ljudi procesuirani, jesu li osuđeni, jesu li pušteni da se brane sa slobode, o tome policija nema nikakvih saznanja“, naglasio je.

Božinović je izdvojio da je policija u prošloj godini imala 1 823 zapljene droge, dodavši da se to ne događa po nekoj dojavi. „To je isključivo posljedica proaktivnog djelovanja policije. Kada govorimo o organiziranom kriminalu, policija je prošle godina podigla svoju učinkovitost za 130 posto. Dakle, u 2018. godini bilo je oko 237 kaznenih prijava vezanih za zločinačko udruživanje, a u 2019. godini 545. Do tog se rezultata moglo doći isključivo i samo proaktivnim djelovanjem policije“, izdvojio je.

Božinović je pritom naglasio da su ovo brojke kakve policija godinama nije imala.

Visok stupanj razriješenosti kaznenih djela

Na pitanje novinara o videosnimci počinitelja, Božinović je istaknuo da ta snimka nije ni jedini ni prvi trag po kojem je policija djelovala.

Božinović je podsjetio da je jedan od njegovih ciljeva bio otvaranje policije javnosti te da nema dana da policijski službenici, po bilo kojoj liniji rada, nešto ne komuniciraju. „Vrlo smo promptni i kad govorimo o izdavanju priopćenje. Važno je da postoji komunikacija od strane institucija, ne samo da bismo bili u situaciji nešto referirati na kraju godine svojim šefovima, već svi imamo odgovornost prema građanima“, dodao je.

Istaknuo je visok stupanj razriješenosti kaznenih djela.“Kad govorimo o ubojstvima, u 2018. godini u Hrvatskoj su bila 22 ubojstva, a u 2019. godini 30. To su dvije godine s najmanje ubojstava u Republici Hrvatskoj od kada se uopće to analizira“, izvijestio je.

Novinare je zanimalo hoće li ovaj događaj utjecati na turističku sezonu. Potpredsjednik Vlade je kazao da nema nikakvog razloga za to zbog toga što je Hrvatska po svim međunarodnim statistikama jedna od najsigurnijih zemalja, i turisti to jako dobro znaju.

Poručio je da je policija jedna od onih institucija koja promptno kažnjava svaku vrstu nezakonitog, nestručnog i neprofesionalnog djelovanja svojih pripadnika.



Pisane vijesti