Božinović: Policija kroz kriminalističko istraživanje oduzima značajne količine oružja i streljiva

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/16 svibnja/Božinović 6.JPG

Policija je pošle godine samo u Daruvaru oduzela oko tisuću komada streljiva i više komada oružja, dok su na razini Hrvatske brojke neprijavljenog oružja puno veće, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon ubojstva u domu za starije i nemoćne osobe.

"Policija kroz kriminalističko istraživanje oduzima značajne količine oružja i streljiva. Samo ova policijska postaja je prošle godine oduzela jedno automatsko oružje, pet ili šest pištolja, oko tisuću komada streljiva. Ovdje je riječ o manjoj policijskoj postaji, na razini Hrvatske te su brojke puno veće", odgovorio je ministar unutarnjih poslova na pitanje treba li postrožiti kazne za ilegalno posjedovanje oružja.

Ubijene su osobe oba spola

Ministar je potvrdio da iza tragičnog događaja u Daruvaru stoji umirovljenik koji je svoju mirovinu stekao u Ministarstvu obrane, a sve ostale informacije, rekao je, bit će poznate kada istraga dođe u fazu podnošenja optužnice.

Još nema ni službene ni neslužbene informacije o motivu zločina.

"Čak i kada bih ih imao, ne bih mogao sada reći. U tijeku su izvidi, bit će kriminalističko istraživanje i najvjerojatnije podnošenje kaznene prijave. Nemamo pravo na grešku, niti možemo baratati u javnom prostoru bilo kakvim neprovjerenim informacijama", naglasio je.

Ministar je potvrdio da među ubijenima ima osoba oba spola.

Počinitelj poznat policiji

Počinitelj zločina već je poznat policiji koja je posljednji put prema njemu postupala u lipnju ove godine, kada je, prema pisanju pojedinih medija, prijetio pištoljem drugoj osobi. No, potvrde te informacije još nema, odgovorio je Božinović.

"Iz svega onoga što je dostupno, kada govorimo o postupanju policijske postaje Daruvar, u tom događaju nema spomena o tome da se koristio pištolj. Međutim, kako bi odagnali određene dvojbe, glavni ravnatelj policije će uputiti stručni tim koji će napraviti nadzor postupanja u tom slučaju prije mjesec dana", kazao je.

Očevid kojim rukovodi zamjenica državnog odvjetnika je još u tijeku, rekao je ministar unutarnjih poslova, kao i pretraga doma, koja se sukladno zakonu obavlja u prisustvu osumnjičenika.

"Vidjet ćemo hoće li te pretrage nešto novoga otkriti. Nakon toga, osumnjičenik će biti prevezen u policijsku upravu Bjelovarsko-bilogorsku, a nakon razgovora s policijskim službenicima, bit će upućen pritvorskom nadzorniku", rekao je Božinović.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović