Božinović: Problem nasilja u obitelji zahtijeva sveobuhvatni pristup, MUP sustavno ulaže u prevenciju

  • Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/10 lipnja/HN20190610170023.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako policija ne izbjegava problem nasilja u obitelji, ali se ne može sama nositi s tim problemom koji zahtijeva sveobuhvatni pristup u koji bi trebale biti uključene brojne razine hrvatskog društva.

Božinović je to rekao u vukovarskoj tvornici obuće Borovo u kojoj je predstavljen Nacionalni preventivni projekt “Lily” Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, a koji je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama.

U Hrvatskoj, kazao je, opada broj prekršaja kada se govori o nasilju u obitelji kojih je u 2018. godini bilo oko 10.000, no raste broj podnesenih kaznenih prijava.

"Samo u prva četiri mjeseca ove godine podignuto je 298 kaznenih prijava naspram 177 kaznenih prijava u istom razdoblju prošle godine. Dakle, policija ima i dodatnu uputu da se svuda gdje ima elemenata i prekršajne i kaznene odgovornosti, više orijentira na kaznenu odgovornost jer se time zapravo šalje prava poruka, a nakon toga je sve na pravosudnim institucijama", izjavio je Božinović.

Strateški cilj Vlade

Također je kazao i kako MUP već godinama sustavno ulaže u prevenciju protiv raznih oblika nasilja uključujući i nasilje nad ženama, a što je i strateški cilj Vlade.

Božinović je rekao da policija ne izbjegava problem nasilja u obitelji i nad ženama te želi da ono "izađe izvan četiri zida u kojima se obično događa", kao i da javnost bude upoznata s time da takvo nasilje postoji i da ga se ne smije tolerirati.

"Jedino što jamči uspjeh je sveobuhvatni pristup nasilju nad ženama. Ne može se policija sama nositi s time", upozorio je Božinović.

Glumica i producentica Jelena Veljača, u izjavi novinarima, u ime Građanske inicijative  za borbu protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja #spasime, upozorila je kako obiteljsko nasilje nije obiteljska, već državna stvar od ključne važnosti za svako društvo. "Obiteljsko, seksualno, tjelesno nasilje ne može biti prekršajno, ne može čovjek platiti 500 kuna za šamar, to je samo poticanje nasilja i poruka da je nasilje ok", kazala je Veljača.

Tematska pokazna vježba

U sklopu programa, Interventna policija PU vukovarsko-srijemske, izvela je tematsku pokaznu vježbu, a u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile su im se i djelatnice tvrtke „Borovo“ koje upošljava oko 650 radnika od kojih 75 posto žena. Predstavljena je i 'startas' tenisica „#RESPECTUS Lily“ tvrtke „Borovo“ i „La Donna“ izrađenih s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti dok je glazbenik Marin Ivanković Stoka premijerno izveo pjesmu Liliy.
 
Projekt Lily nosi ime po po sutkinji Ljiljani Hvalec, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine na pripremnom ročištu u brakorazvodnoj parnici na Općinskom sudu u Zagrebu. Osim nje, stradala je i odvjetnica Hajra Prohić te bivša supruga počinitelja Gordana Oraškić, a teško je ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović