Božinović: Produžit ćemo odluku o zabrani rada noćnih klubova. Vjerujem da ćemo ispuniti uvjete za ukidanje viza za SAD

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas da će Nacionalni stožer civilne zaštite produžiti zabranu rada noćnim klubovima poslije ponoći jer se nije poboljšala epidemiološka situacija u zemlji.

"Na žalost, ne možemo reći da se epidemiološka situacija poboljšala ovih dana. To onda presumira da će odluka o zabrani rada noćnim klubovima poslije ponoći biti produžena", rekao je Božinović novinarima tijekom obilježavanja 30. obljetnice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.

Vezano uz moguće ukidanje viza za SAD-e za hrvatske građane, podsjetio je kako je Hrvatska u zadnje dvije-tri godine intenzivno radila na ispunjavanju uvjeta za ulazak u sustav oslobađanja od potrebe da hrvatski državljani imaju vize za ulazak u SAD.

Osobno je bio dva puta u SAD-u, gdje su potpisali više sporazuma, a također je potpisan niz bilateralnih dogovora i sporazuma, kazao je.

Za ukidanje viza za SAD-e treba broj odbijenih viza pasti ispod tri posto, pa je Božinović apelirao na hrvatske građane da doprinesu tome kako bi se broj odbijenih viza u odnosu na broj podnesenih zahtjeva smanjio ispod tri posto. "Vjerujem da ćemo tu zadaću ispuniti", poručio je.

Upitan hoće li refinancirati troškove državnim službenicima koje potiču da izvade vizu, rekao je da zna kako su to neke države radile pa to ne bi bilo ništa novoga.

Policija će pojačati aktivnosti u čuvanju granice u Vinjanima Donjim

"Što se toga tiče, siguran sam da je to jedan od vanjskopolitičkih interesa, pa i prioriteta, i sigurno da će država tu pomoći koliko može", rekao je.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina, govoreći o problemima s migrantima na granici u Vinjanima Donjim, potvrdio je kako je bilo nekoliko događaja koji narušavaju subjektivni osjećaj sigurnosti građana (krađa automobila i sl.).

No, poručio je Milina, policija je stalno kadrovski i tehnički ulagala u čuvanje granice, što će i nastaviti, a on se osobno čuo s načelnikom PU Splitsko-dalmatinske kako bi pojačali aktivnosti na tom području. 

Podsjetio je da ovoga tjedna završava tečaj za 762 prekvalifikanta, koji će pomoći i policijskim službenicima na granici. Također, kroz nastavak modernizacije na istočnim granicama u tijeku su procesi za implementiranje 12,8 milijuna eura tehničke opreme, od čega će se dio dodatno rasporediti na to područje.

Milina je podsjetio da je u proteklom razdoblju i dio granice oko Vinjana Donjih opremljen s vrlo sofisticiranom opremom, pa hrvatska policija može odgovoriti izazovima koje predstavlja migrantski pritisak.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović