Božinović: Produžujemo mjere koje su na snazi, neće biti pooštravanja na nacionalnoj razini

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/15 travnja/15-04-2021 Sastanak znanstvenog savjeta (3).jpg

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održan je sastanak Znanstvenog savjeta. Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je da se produžuju mjere koje su na snazi danas do ponoći, istaknuvši da neće biti pooštravanja mjera na nacionalnoj razini, već po potrebi od županije do županije. Kazao je i da Europskoj uniji stiže dodatnih 50 milijuna doza cjepiva za drugo tromjesečje, izrazivši uvjerenje da broj doza cjepiva za hrvatsko stanovništvo više neće biti upitan.

Po završetku sjednice Savjeta, u izjavi za medije, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da se produžuju mjere koje su na snazi danas do ponoći, istaknuvši da neće biti pooštravanja mjera na nacionalnoj razini, već po potrebi od županije do županije.

"U ponoć ističu mjere i mi ćemo ih produžiti u onom izričaju u kojem su na snazi. Uvijek postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine", rekao je Božinović.

Županijski stožeri će donositi mjere ovisno o situaciji

Na savjetu se razgovaralo o tome kako se trenutno razvija situacija sa širenjem zaraze koronavirusom, a Božinović je kazao da su članovi Savjeti pohvalili pristup prema županijama.

Županijski stožeri će, dodao je, ovisno o epidemiološkoj situaciji donositi strože mjere, koje su u ovom trenutku isključene na nacionalnoj razini.

Konstatirao je da je situacija po županijama različita, pa imaju iskustva s takvom primjenom mjera. U ovom trenutku najoštrije mjere su u Primorsko-goranskoj županiji.

"Imate županije koje imaju nisku incidenciju i one koje su krenule s oštrim mjerama i već se vide rezultati. Nema puno logike donositi nacionalnu strožu mjeru koja će se primjenjivati u svim županijama", ustvrdio je Božinović.

Drži da će s takvim pristupom uz stalni nadzor i komunikaciju pronaći i održati ravnoteža između zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sustava i održavanja ekonomskih aktivnosti.

Broj doza cjepiva za Hrvatsku više neće biti upitan

Božinović je najavio da Europskoj uniji stiže dodatnih 50 milijuna doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da broj doza cjepiva za hrvatsko stanovništvo više neće biti upitan.

Za nastavu u školama rekao je da u Savjetu postoje različita mišljenja, ali smatra da u ovom trenutku nema razloga mijenjati odluku o prelasku na C model, online nastavu, jer nam broj zaraženih ne pada, već raste.

Na upit temeljem kojih brojeva zaraženih bi savjetnici išli u oštrije mjere, Božinović je odgovorio kako su zemlje koje su primjenjivale tzv. semafore u nekim situacijama same sebi vezale ruke.

"Mi ovdje govorimo o trendovima, situaciju pratimo na dnevnoj bazi i mjere primjenjujemo po županijama. Mislim da nećemo odustati od tog pristupa koji se dosad pokazao ispravnim”, naglasio je.

Odbacio je tezu da Nacionalni stožer prebacuje odgovornost na županijske stožere jer sve odluke, pa i županijske, potpisuje Nacionalni stožer.

Hrvatska nema s AstraZenecom iskustva kao druge zemlje

Što se tiče nepovjerenja prema cjepivu AstraZenece, Božinović kaže da izvješća HALMED-a i HZJZ-a pokazuju kako u Hrvatskoj "nema iskustva na koja se referiraju druge zemlje".

No, morati će se pojačati povjerenje prema tom cjepivu kroz komunikaciju s javnošću, pri čemu je podsjetio da su se članovi Vlade, skupa s premijerom, cijepili AstraZenecom.

"Važno je da cjelokupna javnost shvati da je pandemija zahvatila svaki kutak zemljine kugle i da ćemo izaći iz ove situacije kada se aplicira adekvatno rješenje u svim zemljama koje je covid zahvatio”, istaknuo je Božinović poručivši da je važno da svugdje bude dostupno cjepivo.

Izvor: Hina/Vlada


 

Pisane vijesti | Davor Božinović