Božinović: Radna skupina Europola iz Hrvatske će raditi na borbi protiv krijumčarenja migranata

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/04 ožujka/PPVRH Božinović 4.3..jpg

Na inicijativu Hrvatske uskoro će se pod okriljem Europola formirati radna skupina u kojoj će biti policijski stručnjaci iz nekoliko zemalja i koji će raditi na učinkovitijoj borbi protiv krijumčarenja migranata, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“U sljedećih nekoliko dana predstavit ćemo jednu našu inicijativu koja se odvija pod autoritetom Europola, a radi se o operativnoj skupini kodnog naziva Zebra koja okuplja policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a pridružili su im se i policijski službenici iz Njemačke”, rekao je Božinović, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

Ta radna skupina će s jednog mjesta u Hrvatskoj na stalan i kontinuiran način razmjenjivati informacije, raditi analizu rizika i sukladno tome organizirati zajedničke akcije kako bi se presijecale te migrantske rute i kako bi se u konačnici razbijalo onaj dio lanca koji je lociran na području zemalja u regiji.

Božinović ističe da se krijumčarenje migranata postalo posebna vrsta kriminala u kojem se vrte ogromni novci, a cijeli taj posao osmišljavaju i organiziraju osobe izvan EU-a, nerijetko i izvan europskog kontinenta.

Hrvatska policija ove godine uhitila 435 krijumčara migranata

Rekao je da je hrvatska policija ove godine podigla broj uhićenih krijumčara za 200 posto, do jučerašnjeg dana uhićeno ih je 435.

“To govori o iznimnom angažmanu jer nije jednostavno niti jednoj policiji na svijetu uhititi preko 400 osoba u odvojenim akcijama, pripremiti zasjede i sve druge taktike policijskog postupanja. Stoga smo prepoznati i zbog toga je
Europol u konačnici Hrvatskoj dodijelio ulogu koordinatora tih aktivnosti na ovom području Europe”, rekao je Božinović.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kaže da je za kontroliranje i usporavanje migrantskih tokova potrebna šira europska suradnja i da treba dodatno motivirati i angažirati treće zemlje, pogotovo one na granicama EU-a.

Kaže da EU ima velika očekivanja u tom pogledu od zemalja u hrvatskom susjedstvu, koje su sve kandidatkinje za članstvo. Upozorava na problem što neke države, među njima Srbija i Bosna i Hercegovina, još uvijek nisu uskladile svoju viznu politiku s politikom EU-a pa se zato bilježi veliki postotak dolazaka iz smjera Rusije i Turske.

Božinović je poručio da stalno ukazuje na potrebu za jačanjem Frontexa, koji bi se u puno većoj mjeri trebao angažirati i organizirati kako bi bio u stanju vraćati migrante u treće zemlje, dakle one koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu ili azil na području Europske unije.

Frontex, agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, trebala bi do 2027. godine imati 10 tisuća pripadnika, a danas je daleko od toga cilja, ima ih ispod tri tisuće.

“Proces jačanja Frontexa ne ide zadovoljavajućom brzinom i to treba promijeniti”, rekao je Božinović.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti