Božinović u Bijeloj kući, Pentagonu i Državnom tajništvu SAD-a

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović sastao se u Washingtonu s predstavnicima Bijele kuće, Pentagona i američkog Državnog tajništva te je nazočio svečanosti obilježavanja hrvatskog ulaska u program Global Entry tijekom koje je, s grupom hrvatskih državljana, primljen u program Global Entry u koji je, uključujući Hrvatsku, do sada ušlo tek 15 svjetskih država, od kojih samo četiri europske.

"Nizom uspješnih sastanka još smo jednom potvrdili da je Hrvatska jedan od najpouzdanijih američkih partnera. Uz potvrđivanje snažnog savezništva istaknuta je i želja za daljnjom suradnjom na nizu područja od sigurnosti i energetike do potpore Ukrajini u obrani od ruske agresije", kazao je Božinović nakon odvojenih sastanka s Jonom Finerom iz Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i Colinom Kahlom, podtajnikom za javnu politiku u Ministarstvu obrane.

Dodao je da je od strane američkih partnera Hrvatska, među ostalim, prepoznata kao uzor i mentor na euroatlantskom putu država zapadnog Balkana, ali i čvorište energetske sigurnosti jugoistočne Europe, prvenstveno zbog razvoja projekta LNG-a.

"U razgovorima s dužnosnicima američke vlasti prepoznata je i uloga Hrvatske kao modela za poslijeratnu obnovu Ukrajine", istaknuo je Božinović u izjavi Hini. Rekao je da je važan naglasak pritom stavljen i na transparentnosti stranih investicija i provjerljivosti njihovih izvora.

Kako Hrvatska ove godine predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) Božinović se sastao i s posebnom izaslanicom državnog tajnika za pitanja Holokausta Ellen Germain te s direktorom Američkog židovskog odbora (AJC) rabinom Andrew Bakerom.

SAD pozdravlja Hrvatski angažman u borbi protiv antisemitizma

"Američka strana pritom je pozdravila angažman Hrvatske na međunarodnoj razini kao relevantnog vanjskopolitičkog čimbenika u borbi protiv antisemitizma i očuvanju sjećanja na Holokaust, na čemu ćemo nastaviti zajedno surađivati", poručio je Božinović.

Hrvatska je 1. ožujka od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedanje IHRA-om, organizacijom posvećenoj očuvanju globalne svijesti i suzbijanju poricanja Holokausta. Svake godine vodi ju druga od ukupno 35 članica, pri čemu predsjedanje ne dolazi automatizmom.

Božinović i prva grupa hrvatskih državljana primljena u američki Global Entry
 
Potpredsjednik vlade Davor Božinović u Washingtonu je s grupom hrvatskih državljana primljen u program Global Entry u koji je, uključujući Hrvatsku, do sada ušlo tek 15 svjetskih država.
 
Božinović je podsjetio da su uz Hrvatsku programu Global Entry do sada pristupile tek četiri europske države.
 
„Veliko je zadovoljstvo biti danas ovdje i dovršiti posao koji smo obećali građanima da će Hrvatska u mandatu vlade Andreja Plenkovića ući u program bez viza sa SAD-om”, izjavio je Božinović novinarima nakon prigodne svečanosti u američkoj Upravi za carinu i zaštitu granice.
 
Dodao je da je to ujedno i priznanje Hrvatskoj za kvalitetu posla obavljenog za vrijeme ispunjavanja uvjeta za bezvizni režim.
 
Govoreći o važnosti programa Global Entry, u kojem su uključujući Hrvatsku samo četiri europske države, Božinović je podsjetio da je malo zemalja koje su stekle tu razinu povjerenja američke administracije da njihovi građani mogu biti u skupini najpouzdanijih putnika koji dolaze u SAD.
 
„Ovo je vrlo važan signal suradnje dviju savezničkih zemalja, ali i nešto što će olakšati putovanje brojnim našim ljudima koji češće dolaze u SAD iz poslovnih razloga, kulturne razmjene, ali i diplomata i novinara”, ocijenio je Božinović.
 
„Mislim da danas biti Hrvat u SAD-u znači puno više nego što je to bilo ranije. Za to smo se jako trudili i dobili priznanje od svih dijelova američke administracije”, zaključio je Božinović.

Potpredsjednik hrvatske Vlade tijekom posjeta Washingtonu sastat će se i s predstavnicima Ministarstva domovinske sigurnosti te agencije za suzbijanje zlouporabe droga DEA.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Davor Božinović