Božinović uime EU-a potpisao sporazum o viznoj liberalizaciji s Bjelorusijom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u srijedu u ime Europske unije sporazum o viznoj liberalizaciji i readmisiji s Bjelorusijom, što je prvi sporazum koji Hrvatska kao predsjedateljica potpisuje u ime EU-a.
 

Sporazum su u ime EU-a potpisali potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, a s bjeloruske ministar vanjskih poslova Vladimir Makei.
 
"Vrlo je dobar osjećaj biti prvi iz Hrvatske koji potpisuje sporazum u ime EU-a, pogotovo kada je svrha dobra, a ovdje je takav slučaj", rekao je Božinović.
Na sporazumu se radilo 10-tak godina i trebao bi pomoći mobilnosti pogotovo mladima u Bjelorusiji, koji su najviše proeuropski orijentirani.
 
"Meni je pripala čast i zadovoljstvo da mogu potpisati zajedno s povjerenicom Johansson sporazum koji će pridonijeti boljem i intenzivnijem kontaktu između građana država članica EU-a i Bjelorusije", rekao je Božinović.
 
Povjerenica Johansson je istaknula da je potpisivanje ovoga sporazuma važan korak u jačanju suradnje EU-a i Bjelorusije.
 
Potpisani sporazum znatno će  olakšati dobivanje viza za bjeloruske građane, koje će biti jeftinije nego dosad. Određene kategorije putnika poput novinara, studenata, članova službenih izaslanstva moći će dobiti vize za višekratni ulazak koje će biti važeće dulje razdoblje.
 
Na pitanje može li Kosovo očekivati tijekom hrvatskog predsjedanja ukidanje viza za EU, Božinović je rekao da to Hrvatska snažno podupire ali da ne može ništa obećati.
 
"Poznato je da Hrvatska podržava proces proširenja i u tom sklopu naravno podržava i viznu liberalizaciju. Druga je stvar koliko je to realno jer ima nekoliko važnih država članica koji se tome protive", rekao je Božinović.
 
Bjelorusija ima najveći broj izdanih šengenskih viza po glavi stanovnika i najmanji broj odbijenih zahtjeva za vizom.
 
"To je sigurno dodatni faktor koji je kvalificirao Bjelorusiju da uđe u ovaj program s EU-om", rekao je Božinović, neizravno time potvrđujući da je veliki broj odbijenih zahtjeva za vizom građanima Kosova, jedna od većih prepreka za suglasnost država članica da ih se primi u program vizne liberalizacije.
 
Nakon potpisivanja sporazum mora dobiti pristanak Europskog parlamenta nakon čega će ga Vijeće EU-a formalno potvrditi. Stupit će na snagu kada ga ratificira bjeloruski parlament, a to bi se moglo dogoditi do sredine ove godine.
Od 2006. godine EU je zaključio sporazume o viznoj liberalizaciji s Albanijom, Aremenijom, Azerbajdžanom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Gruzijom, Moldavijom,  Rusijom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom, Ukrajinom  i Zelenortskim Otocima.
Sporazume o readmisiji EU ima potpisano s 24 zemlje.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Davor Božinović