Božinović: Vidjet ćemo trebaju li dodatne mjere na nacionalnoj razini

Slika /Vijesti/2021/ožujak/26 ožujka/HN20210326968770.JPG

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1802 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ministar Beroš ustvrdio je da zdravstveni sustav zbog porasta broja novozaraženih u ovom trenutku nije opterećen, no na ozbiljnost situacije ukazuje to što je broj hospitaliziranih danas veći za 149. Ministar Božinović kazao je da će se do 31. ožujka, dokad vrijede postojeće epidemiološke mjere, vidjeti postoji li potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini. Krunoslav Capak najavio je početak masovnog cijepljenja iza Uskrsa.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da će se do 31. ožujka, dokad vrijede postojeće epidemiološke mjere, vidjeti postoji li potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini, a dotad očekuje strože mjere od županijskih stožera.

Božinović je na konferenciji za novinare podsjetio da je već najavio odluke o pooštravanju mjera u četiri županije - Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj, a jutros je potpisao i odluke za Zadarsku županiju.

Ranija odluka o Dubrovačko-neretvanskoj županiji proširena je na područje pelješkog poluotoka i općine Janjina, Trpanj i Orebić.

Za Uskrs će vrijediti preporuke kao i dosad

U Zadarskoj županiji uveli su zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne, ali i korisnicima drugih ustanova koje pružaju smještaj u sustavu socijalne skrbi. Izlazak korisnika u vanjski prostor bit će dopušten samo uz korištenje maski za lice.

Osim toga, Zadarska županija od ponedjeljka, 29. ožujka, prelazi na online nastavu za sve srednje škole, osim maturanata.

Tijekom dana Božinović očekuje prijedlog pooštravanja mjera u Primorsko-goranskoj županiji.

S obzirom da sadašnje mjere vrijede do 31. ožujka, Božinović kaže da će se dotad vidjeti postoji li potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini, dotad očekuje strože mjere lokalnih stožera.

Najavio je da se za uskrsne praznike neće stvarati posebni epidemiološki okvir, vrijedit će preporuke kao i dosad. Nada se da će se sve više događaja odvijati na otvorenom, uključujući mise, jer će to ljepše vrijeme dopustiti.

Što se tiče granica, najavio je da od 1. travnja stupa na snagu paket mjera koji predviđa olakšavanje ulaska u Hrvatsku onima koji su preboljeli koronu, cijepljenima i testiranima PCR testom, ali i mogućnost brzog antigenskog testa koji je na listi EU-a.

"Tu nekih posebnih olakšanja neće biti, osim za djecu do sedam godina kojima se neće tražiti negativan test. Što se tiče onih koji su preboljeli, tražit će se rok od zadnjih šest mjeseci da bi i oni mogli prelaziti granicu bez negativnog testa", rekao je Božinović.

Beroš: Moramo biti svjesni da nepridržavanje mjera dovodi do porasta oboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je da zdravstveni sustav zbog porasta broja novozaraženih u ovom trenutku nije opterećen, no na ozbiljnost situacije ukazuje to što je broj hospitaliziranih danas veći za 149, dok je na respiratoru 115 ljudi, 15 više nego jučer.

Ocijenio je kako do rasta oboljelih dolazi zbog nepridržavanja epidemioloških mjera. "Moramo biti svjesni da nepridržavanje dovodi do porasta. Nismo dovoljno oprezni i dozvoljavamo širenje virusa", upozorio je Beroš.

Najavio je da se za masovnije cijepljenje planira aktivirati dodatne punktove, pa bi u Zagrebu od 7. travnja, na Svjetski dan zdravlja, trebao zaživjeti punkt na Zagrebačkom velesajmu gdje bi se dnevno, ovisno o pristizanju cjepiva, moglo cijepiti 5000 do 6000 ljudi.

Osvrnuo se i na izjave predsjednice KoHOM-a Nataše Ban Toskić o nezadovoljstvu liječnika obiteljske medicine odvijanjem cijepljenja, ustvrdivši kako su iskazi ravnatelja domova zdravlja drugačiji od njezinih tvrdnji.

Trenutno na jednu ordinaciju u zagrebačkom Domu zdravlja Centar dolazi prosječno 30 doza cjepiva tjedno. Riječ je o cijepljenju pet-šest građana dnevno, je li to toliki posao da im onemogući svu ostalu aktivnost, pita Beroš.

Dodao je kako je i Ban Toskić cijepila na posebnom punktu te zaradila 12 prekovremenih sati, koji su posebno plaćeni.

Početak masovnog cijepljenja iza Uskrsa

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je početak masovnog cijepljenja iza Uskrsa.

"Na Veliki petak treba stići 10.000 doza AstraZenece, a očekujemo i 34.000 doza Pfizerovog cjepiva. Moderna dolazi svaka dva tjedna, danas je došlo 12.000 doza AstraZenece, a bilo je najavljeno 9800", rekao je Capak.

U prvih pet dana ovoga tjedna imali smo 6472 novooboljela, što je u odnosu na prošli tjedan 41 posto više, a udio pozitivnih u ukupno testiranima danas je bio 22,5 posto, naveo je.

Najnižu incidenciju trenutno ima Virovitičko-podravska, a najvišu Primorsko-goranska županija.

"Bilježimo prilično veliki porast, ali on je puno manji od onoga na kraju listopada i početkom studenoga. Zasad možemo reći da je prethodni val imao puno brži porast boja slučajeva nego sada", rekao je Capak.

Također se osvrnuo na slučaj smrti 12- godišnje djevojčice iz Splita za koju se tvrdilo da je umrla od covida, no njezina obitelj to demantira. Rekao je da su takav izvještaj primili od bolnice i da je među otpusnim podacima bila navedena i akutna respiratorna bolest uzrokovana covidom-19, kao i pozitivan nalaz.

U Hrvatskoj 1802 nova slučaja zaraze

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1802 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 16 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva je ukupno 9052. Među njima je 1107 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 115 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 264 111 zaraženih osoba, od kojih su 5854 preminule. Ukupno se oporavilo 249.205 osoba od toga 1141 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 27.892 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1,511.440 osoba, od toga 8003 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović