Božinović za HTV: Policija šest godina intenzivno radi na zaštiti vanjskih granica

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, s kojim je u Dnevniku HRT-a razgovarala Zrinka Grancarić, rekao je da policija šest godina intenzivno radi na zaštiti vanjskih granica, ulazak u Schengen nema veze s povećanim migracijama.

„Ono što je novo, bit će kompenzacijske mjere. Policijski službenici koji neće više biti na graničnim prijelazima već će raditi ciljane provjere na temelju rizika i kontrole na prometnicama“, istaknuo je i dodao da će policija biti više vidljiva.
 
Božinović naglašava da ulazak u Schengenski prostor nema veze s povećanim migracijama.
 
Povećani priliv ilegalnih migracija osjeća se i bez šengenskog prostora.
 
„Razgovori s Beogradom i Sarajevom su razgovori oko kojih je postignuto jedinstvo da se sa zemljama koje su kandidati ukaže na nužnost onoga što je europski standard“, naglasio je.
 
Rekao je da je i Srbija kandidat i bilo bi dobro za nju da što prije krene u ispunjavanje uvjeta.
 
Hrvatska želi jasnu migracijsku politiku
 
„Mi smo spremni pomoći i bilo bi dobro da ove države krenu dinamičnije prema europskoj budućnosti koja nema alternative za nikoga s prostora zapadnog Balkana“, naglasio je.
 
Što se tiče Hrvatske, mi smo štitili nacionalni interes, a s druge smo strane postizali uvjete.
 
Naglašava da Hrvatska želi migracijsku politiku koja je jasna i koja nikoga neće dovoditi u dvojbu. Treba pomoći ljudima koji su u nevolji, otvoriti put za legalan put u EU i šengenski prostor, smatra ministar.
 
„Režim koji postoji danas, postojao je i jučer i postojat će i 10. siječnja. Mi imamo s BiH sporazum o pograničnom prometu. On se provodi i nakon što Hrvatske uđe u šengenski prostor“, naglasio je.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović