Božinović za HTV: Štitimo zdravlje građana, a da ekonomija što manje trpi

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

"Vlada ne prebacuje odgovornost, ali koristi sve one mehanizme koje može kako bi se ispunila osnovni cilj, a to je zaštita zdravlja građana, ali također da ekonomija trpi što manje u uvjetima pandemije. Ovo je dobar primjer razgovora socijalnog partnera, nastavit će se razgovori idući tjedan i ja sam siguran da će se naći neko rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo", rekao je ministar Božinović upitan o uvjetovanju dobivanja potpora poduzetnicima brojem covid potvrda radnika.
 
Govoreći o javnom sektor rekao je da svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti.
 
"Ona je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne sam kroz cijepljenje, nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju. Nije situacija crno-bijela niti se tu nešto nameće. Jedino što nam je bitno jest zaštita života i zdravlja te zaštita ekonomije", rekao je Božinović.
 
Na pitanje ako poslodavac kaže da su mu radnici za koje ne dobiva potporu ne trebaju rekao je kako to poslodavac ne može vezivati uz potporu. 
 
"To poslodavac odlučuje temeljem drugih kriterija. Ovo je poticaj ako bude potrebe da se isplaćuju dodatne naknade za one koje su se cijepili, preboljeli ili testirali da mogu dobiti potpore. Poanta je u tome da jedino na taj način možemo stvoriti okruženje u kojem najviše onoga što čini današnji život se može vratiti na normalnu, na ono iz 2019. godine i da ne nosimo maske i radimo svoj posao."
 
Što se tiče pitanja diskriminacije, primjerice da će za ulazak u trgovačke centre tražiti covid potvrde,  rekao je da treba demistificirati Covid potvrde.
 
"To je sredstvo kojim možete utvrditi status osobe s kojom ste u neposrednom kontaktu. Primjerice u Njemačkoj  ne možete otići kod frizera samo ako imate potvrdu o negativnom PCR testu. Covid potvrda je dokument kojim dokazujete ili da ste cijepljeni ili da ste preboljeli ili da ste se testirali. Imamo vrlo efikasni sustav, potvrde se mogu dobiti preko sustava e-građani ili HZZO-a ili testnih mjesta", rekao je Božinović.
 
Na ponovljeno pitanje je li odluka o ulasku u trgovačke centre samo s Covid potvrdama na stolu rekao je da nisu razgovarali o konkretnim stvarima.
 
"No, mi imamo nešto što možemo, ovisno o epidemiološkoj situacija, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim možemo kontrolirati radnu ili bilo koju sredinu, pogotovo u zatvorenim prostorima kad dođe jesen i zima.
 
O tome tko će snositi troškove testiranja rekao je kako ljudi koji se ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindicirano cijepljenje potpuno je isključeno da bi se trebali cijepiti i nitko ih neće tjerati na to
 
O lambada soju i porastu brojki u Sloveniji i Njemačkoj, koji su nam važni za turističku sezonu, Božinović je rekao kako bojazan postoji od prvog dana. Moramo biti odlučni kako ne bismo došli.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović