Božinović za Novu TV: Idemo s inicijativom - brzim testovima do COVID potvrda

Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/12 siječnja/HN20220107340041.JPG

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Dnevniku Nove TV odgovarao je na pitanja o aktualnim temama poput ulaska u Schengen, obnove i novca iz EU fondova, mjera i brzih antigenskih testova, ali i drogi koja je pronađena u Luci Ploče.

U obnovi idemo u ubrzanje procesa. Ova Vlada ima kompetencije odrađivati krizne situacije
 
Na pitanje oko rokova i novca koji nam daje Bruxelles za obnovu potresom pogođenog područja, Božinović je odgovorio: "Ne znam čemu drama. Radilo se o tehničkom sastanku, nitko nije tražio produljenje. Dapače, mi idemo u ubrzanje procesa".
 
"Ugovoreno je nekih više od osam milijardi, vjerujem da ćemo dati sve od sebe da se sve što nam je stavljeno na raspolaganje - iskoristi", dodao je.
 
"Dajemo sve od sebe od prvog dana mandata ove Vlade. Nije prošlo dana bez krize i siguran sam da ova Vlada ima kompetencije odrađivati krizne situacije", dodao je i istaknuo kako obnova neće biti financirana isključivo iz EU fondova.
Iskoristit će novce iz EU fondova
 
"No, ono što je iz tih fondova, to ćemo iskoristiti", istaknuo je Božinović. "To su ogromne štete koje su se dogodile, Hrvatska se suočila s dva potresa i to na više-manje istom prostoru", istaknuo je Božinović.
 
"Ne sjećam se da je netko to doživio u posljednje vrijeme u Europi i u svijetu plus COVID, plus oni fajlovi koji su sačekali ovu Vladu. Ova Vlada jedina ne drži stvari u ladicama nego ih izvlači van. To je naš zajednički napor i svi ćemo dati sve od sebe", kazao je.
 
Spremni za ulazak Schengen. Imamo dovoljno kadra
 
O reorganizaciji policije i mogućim problemima oko ulaska u Schengen kaže kako policija ima dovoljno kadra te da im ne nedostaje ljudi.
 
"Hrvatska je napravila ono što nitko nije napravio kad je u pitanju reforma cjelokupnog sustava i ispunjavanje uvjeta za ulazak u Schengen. Dio toga je i ukidanje viza za Ameriku po sigurnosnim standardima koje ni jedna zemlja nije prošla dosad", rekao je Božinović.
 
"Siguran sam da ćemo sve ono što smo do sada radili unaprijediti s ovom reorganizacijom koja je proizvod analiza koje su trajale mjesecima. Druga faza je ulazak u Schengen, imamo više od 1000 policajaca koje ćemo dodatno povlačiti. Hrvatska policija ima taj privilegij da može birati najbolje", kazao je.
 
O ulasku u Schengen kaže kako nema straha: "Ne bojimo se nikoga, ni Njemačke", istaknuo je Božinović i dodao da je taj dio već iskomuniciran.
 
"Mi smo partneri i Njemačkoj je interes ono što radi Hrvatska. Njemačka je jedan od većih korisnika onoga što Hrvatska radi u zaštiti vanjskih granica EU-a. Mi smo spremni za Schengen", rekao je.
Nova zapljena droge u Luci Ploče
 
Zaplijene droge nisu slučajnost riječ je o rezultatima rada vrhunski obučenih policajca
 
O zaplijeni droge u Luci Ploče kaže kako se vidi da hrvatska policija radi sjajan posao.
 
"Potpisali smo memorandum s američkom Agencijom za droge koja je prepoznala hrvatsku policiju kao svojeg partnera u ovom dijelu Europe. Ovi rezultati nisu nikakva slučajnost. Vidjeli ste snimke, to mogu raditi samo vrhunski obučeni policajci", rekao je Božinović.
O brzim antigenskim testovima
 
O novim mjerama i čekanju na testiranje kaže kako je to razlog zašto se krenulo na veću uporabu brzih antigenskih testova na koje se manje čeka te da je proširen broj mjesta na kojima se građani mogu testirati.
 
No, nakon brzog antigenskog testa se ne dobiva COVID potvrda.
 
Još ljetos smo tražili da se priznaju brzi antigenski testovi za preboljenje, idemo još jednom s inicijativom
 
"Mi smo tražili još ljetos da se priznaju brzi antigenski testovi za preboljenje kako bi se mogle dobiti COVID potvrde. Danas sam razgovarao s Capakom i dogovorili smo da idemo s još jednom inicijativom", kazao je Božinović.
 
"Ići ćemo ponovno s tim pismom. Dio zemalja koje imaju veći kapacitet za testiranje nisu bile zainteresirane u trenutku kad smo mi pitali za to. Sad i ostale članice EU-a, ove koje su najutjecajnije, a odluku donosi ECDC, sad i te zemlje koriste puno više brze antigenske testove kako bi radni procesi mogli ići neometano, s obzirom na činjenicu da se omikron strahovito brzo širi", dodao je.
 
"Svi imaju problem kako ljude što prije dijagnosticirati, pogotovo otkako je stigao omikron. Na temelju toga, pretpostavlja se da će i drugi razmišljati da, ako je netko pozitivan na brzom antigenskom testu, onda je najvjerojatnije pozitivan", rekao je Božinović.
 
"Pokrenut ćemo inicijativu jer to je jedino što mi možemo napraviti. Ne možemo mijenjati pravila koja su donesena na nivou EU-a", objasnio je Božinović i dodao da ECDC i dalje drži PCR test za "zlatni standard".
 
Navodi da je u četvrtak na brzom antigenskom testu bilo pozitivno oko 1900 testiranih građana.
 
Božinović je kazao da mu nije žao što mjere nisu pooštrene prije blagdana.
 
"Zaraza je u ovom trenutku još i veća u zemljama gdje se omikron počeo širiti prije nego u Hrvatskoj. Uvijek virus krene sa sjevera Europe koja ima najveću vezu s južnom Afrikom", kazao je.
 
"Omikron bi vjerojatno došao i bez ovih mjera. Nemamo potvrdu da je zavladao Hrvatskom, ali hoće. Zavladat će i Hrvatskom, kao i drugim zemljama", rekao je Božinović.
 
U potrazi za Matejem Perišem dvije policije surađuju
 
O nestanku Mateja Periša u Beogradu navodi da dvije policije, hrvatska i srpska, surađuju.
 
"U ovom trenutku nema nekih novih informacija, hrvatska policija će odraditi određene razgovore s njegovim prijateljima i drugim osobama i o tome izvijestiti kolege u Srbiji pa će vjerojatno doći do nekog njihovog novog zaključka. U tjedan dana bi se taj posao mogao odraditi", zaključio je.
 
Izvor: Nova TV / Vlada


Pisane vijesti