Božinović za Novu TV: Migranti iz zemalja koje nisu ratno područje teško će moći dokazati da im treba azil

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/20 prosinac/Božinović Nova TV.png

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, za Dnevnik Nove TV, govorio je o novim pravilima Europske unije koja se tiču migrantske politike, kazavši da će državama na vanjskim granicama EU-a sada biti lakše odbijati azile. Osvrnuo se i na novoimenovanog ministra gospodarstva i održivog razvoja, a hrvatskim građanima poručio da trebaju vjerovati hrvatskoj policiji.

Božinović naglašava da se novim pravilima prvi put napušta pozicija da su migranti isto što i izbjeglice.
 
"To više nije slučaj, ovo su ekonomski migranti. Postoji granica u broju koju su sve države više-manje dosegnule, posebno one koje su krajnje destinacije poput Njemačke, a što se nas na vanjskim granicama EU-a tiče bit će nam lakše odbijati azile", pojasnio je ministar Božinović te dodaje da će oni migranti koji dolaze iz zemalja koje nisu ratno područje teško moći dokazati da im treba azil.
 
"Radi se o velikoj promjeni europske politike o azilu", naglasio je ministar.
 
Govorio je i opasnostima što se tiče okupljanja te poručio građanima da trebaju vjerovati hrvatskoj policiji.
 
Potvrdio je da će policija zatražiti da se pripadnicima BBB-a koji su izašli iz pritvora u Grčkoj zabrane odlasci na utakmice te kazao da ne zna jesu li bili na nedjeljnom derbiju na Maksimiru.
 
Habijan je bio jedan od najaktivnijih zastupnika, argumentirano pristupa svim raspravama
 
Upitan kakav će Damir Habijan biti ministar i kakva su mu očekivanja, Božinović kaže kako očekuje da će biti - odličan.
 
"Suvereno je komunicirao na prvom ispitivanju, ničim se nije dao impresionirati, a i inače je je jedan od najaktivnijih zastupnika i argumentirano pristupa svim raspravama", rekao je Božinović.
 
Posebnih savjeta za novog kolegu u Vladi - nema.
 
"Ima zahtjevan resor, ali sigurno će se snaći", poručuje. Na njegovo mjesto u Saboru vjerojatno će, kaže, doći netko s liste na kojoj je bio i sam Habijan.
 
Na pitanje je li Habijana stranka zamolila da slobodnije fotografije ukloni s profila, Božinović je odgovorio da ga stranka to nije tražila.
 
"On je sam na to dogovorio. Opozicija na tome opet nešto pokušava postići i to samo govori da nemaju ideja, s kompetencijama koje je on pokazao oni se ne mogu nositi", rekao je Božinović.
 
Otkrio je da je njegov posebni savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova general Markač.

"Počašćen sam što je pristao to biti. On je čovjek pun iskustva koji puno pomaže", rekao je ministar.
 
Božinović nema recept za što dulji ostanak na ministarskoj poziciji, ali naglašava da je riječ o poslu koji troši.
 
"Netko tu ima više iskustva, ja pokušavam raditi posao da ipak isporučujem rezultate, a ovaj resor je to stvarno činio u dva mandata, neusporedivo više nego ranije", kazao je Božinović.
 
Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti | Davor Božinović