Božinović za Novu TV: Naši se građani uglavnom pridržavaju mjera

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku Nove TV komentirao najnovije informacije o borbi Hrvatske protiv epidemije koronavirusa.

Na pitanje zabrinjavaju li ga podaci iz Dalmacije, Božinović je odgovorio kako bi bilo puno bolje da nije došlo do proboja u domovima za starije.

Stožer je izdao nove upute za sve domove za starije

"Stožer je izdao nove upute za sve domove za starije. U tom dijelu moramo učiniti sve što možemo. Domovi su se dosta dugo dobro držali. Treba vidjeti kako je virus došao u domove i napraviti sve kako bi se rizik sveo na minimum", rekao je Božinović za Novu T
Ministar je izjavio kako je tijekom zadnja četiri dana u Hrvatsku iz inozemstva došlo svega nekoliko tisuća građana dok je prijašnjih godina za Uskrs stizalo njih 170 tisuća.

"Naši podaci govore da zadnja četiri dana u prosjeku je oko 700 i nešto hrvatskih državljana koji su ušli u Republiku Hrvatsku, a u isto vrijeme taj je prosjek dnevnih ulazaka bio 42 tisuće. Dakle, u zadnja četiri dana smo mi mogli očekivati 170 tisuća Hrvata koji dolaze za Uskrs doma, a sada ih je svega par tisuća", rekao je.

U taj broj, istaknuo je, uključeni su i oni koji su u sklopu organizirane repatrijacije koju je provodilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ušli u Hrvatsku.

"Kod svakog ulaska je i granična policija zajedno sa sanitarnom inspekcijom, uz dirigentsku palicu epidemiologa provela sve mjere koje je nužno provesti u takvom slučaju i svi ti ljudi su dobili rješenja ili o samoizolaciji ili o karanteni", pojasnio je Božinović.

Građani su poslušali apele Stožera da za uskrsne blagdane ne dolaze u Hrvatsku

Građani su, zaključio je, poslušali apele Stožera da zbog epidemije koronavirusa za uskrsne blagdane ne dolaze u Hrvatsku.

Na pitanje jesmo li doživjeli vrhunac epidemije, Božinović je rekao kako je trenutni rezultat zasluga svih koji se pridržavaju mjera.

"Pitanje fizičke distance i pridržavanje svih ostalih mjere je način na koji se možemo s ovime nositi", rekao je ministar.

Upitan hoće li doći do pooštravanja mjera, Božinović je kazao kako pokušavaju sve kako ne bi bilo represivnih mjera.

"Nadamo se da ih neće biti, jer se naši građani uglavnom pridržavaju mjera", rekao je.

Izvor: Nova TV / Vlada
 

Pisane vijesti | Bozinovic Davor