Božinović za Novu TV: Policija je stroga i učinkovita u uklanjanju negativnih pojava u svojim redovima

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je, u razgovoru za Dnevnik Nove TV, da je policija vrlo rigorozna prema svojim pripadnicima koji ne postupaju sukladno pravilima. "To je jedini put da se poveća povjerenja javnosti prema policiji", poručio je.

''Gledam na ovo prije svega kao način na koji policija funkcionira, pogotovo kad je u pitanju raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova. Policija je poznata kao državna institucija koja je vrlo rigorozna prema svojim pripadnicima, onima koji ne postupaju sukladno pravilima i tu nema oprosta jer policija da bi imala povjerenje javnosti mora pokazati da takve pojave u svojim redovima ne trpi'', istaknuo je Božinović, komentirajući uhićenje načelnika policijske postaje u Sisku koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem.
 
Visok prag tolerancije kada je policijski posao u pitanju
 
Naglasio je i da je pitanje je hoće li bivši načelnik dalje biti policajac: ''Ne mogu govoriti unaprijed što će pokazati postupci koji slijede. Međutim, znamo da je uvijek bilo takvih pojava, a činjenica je da mi to u ovom mandatu efikasno otkrivamo''. 
 
U prilog tome iznio je nekoliko statističkih podataka: ''U zadnjih pet godina oko 500 slučajeva disciplinskih postupaka se pokreće protiv policijskih službenika. Negdje 80 odgovara udaljenjem iz dužnosti, a 20 ih izgubi posao. Dakle, to govori da je jednostavno prag tolerancije kad je policijski posao u pitanju vrlo visok. Dakle, ono što možda u nekom drugom poslu ili običnom životu ne bi bili ozbiljniji prekršaji, u policiji, odnosno MUP-u, mi to ne trpimo i nećemo trpjeti''.
 
''To je jedini put da se poveća povjerenje javnosti prema policiji. Drugog puta nema'', naglasio je Božinović i dodao: ''Možete reći da ništa od ovoga što je otkriveno nije procesuirano, da nije izašlo u javnost, možda bi bila percepcija bolja jer bi ljudi mogli zaključiti da tamo sve funkcionira. Znamo da u svakoj instituciji ne funkcionira sve kako bi trebalo pa događaju se takve stvari i u policiji, ali mi ih rješavamo. Ponavljam, ne znam za neku instituciju koja je tako stroga i učinkovita u uklanjanju ovakvih pojava u svojim redovima''.
 
Slučaj Zambija: Interes djeteta na prvom mjestu
 
Što se tiče slučajeva u Zambiji, istaknuo je interes djeteta, a oko međunarodne suradnje je rekao da se prije svega to radi preko međunarodnih policijskih organizacija poput Interpola.
 
''Izvidi su tajni, međutim, ja o tome niti znam, niti mogu govoriti. No, ono što moramo imati u vidu jest da je ovo jedna delikatna situacija koja uključuje djecu i posvojitelje'', istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.
 
''Aktualni slučajevi su ono što je, koliko je meni poznato, predmet interesa policije koja to sve radi u koordinaciji s USKOK-om, ali moramo voditi računa i o činjenici da iz raznih zemalja uključujući afričke zemlje i DR Kongo već imamo djecu koja su ovdje godinama i aklimatizirala su se te su hrvatski državljani'', podsjetio je.
 
Policija će, dodao je, ''sigurno propitkivati sve što je u interesu pravne države, no u interesu je i zaštita najboljeg interesa djeteta - to ne smijemo izgubiti iz vida u ovoj situaciji''.
 
Kad je riječ o suradnji s međunarodnim policijskim organizacijama, kazao je da je ta suradnja praktička tu od prvoga dana: ''Međutim, ne možemo biti zadovoljni kvalitetom i svime onime što bi trebali biti odgovori na legitimna pitanja koja postavlja policijski sustav''.
 
Izmjene ZKP-a i KZ-a neće utjecati na slobodu medija
 
''Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje uopće nisu predmet'', poručio je Božinović vezano uz izmjene Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona, koje je dan ranije najavio premijer Andrej Plenković.
 
''Sloboda novinarstva, sloboda izvješćivanja je nešto što je zagarantirano i tako to treba i biti. Mediji nisu predmet nekakvih budućih istraživanja, ispitivanja i propitivanja. Mediji su tu da sa svim informacijama koje dođu do njih zapravo upoznaju javnost'', istaknuo je ministar i potpredsjednik Vlade.
 
''Policijski sustav je odgovoran za izvide i ako nešto probije izvide, koji su tajni, to sigurno šteti. Istraga je nejavna, nju provodi DORH, USKOK, i siguran sam da u zakonu već godinama ne bi stajala odredba o nejavnosti postupka kada bi on trebao biti potpuno otvoren. Dakle, ako postoji ograničenje na one sudionike postupka, a to su DORH, osumnjičenici i njihovi odvjetnici, onda je pretpostavka da je to krug u kojem bi te informacije trebale cirkulirati'', objasnio je Božinović.
 
Izvor: Nova TV / Vlada 

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović