Brexit loš i za UK i EU, Hrvatskoj najvažnije da dođe do uređenog izlaska UK iz EU-a

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/16 veljače/MSC9.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u okviru Minhenske sigurnosne konferencije u panelu na temu „Budućnost Europe“ gdje je, govoreći o Brexitu izjavio kako je njegov osobni stav da je bila riječ o nepotrebnom referendumu, pa sada svi proživljavaju posljedice krivih političkih procesa prethodne britanske administracije.


"U ovoj igri nitko ne pobjeđuje, gube i Velika Britanija i Europska unija, a i na području globalnog utjecaja više gubimo nego što dobivamo", poručio je.
 
Dodao je da svi trebamo izvući pouke iz ovog referenduma jer je jasno vidljivo koliko određene pozicije političara i političkih stranaka, mogu utjecati na biračko tijelo kada se vode nekim drugim ciljevima.
 
“Budimo otvoreni, Theresa May zapravo čisti tuđi nered. Za Hrvatsku je najvažniji uređen i predvidljiv izlazak Britanije iz EU, na tome radimo zajedno s ostalim članicama”, kazao je Plenković.
 
Da sada provodimo referendum o ulasku u EU, pobijedili bismo, ali s puno više poteškoća
 
"Dobro je da smo sada više uključeni u konzultacije s našim građanima. Da sada provodimo referendum o ulasku u Europsku uniju, pobijedili bismo, ali s puno više poteškoća", zaključio je Plenković.
 
Govoreći o posljedicama Brexita na EU kao na uređen, predvidiv, čist i siguran sustav visokih standarda, Plenković je zaključio da se Europska unija, 31 dana uoči 29. ožujka i manje od stotinu dana prije europskih izbora, nalazi u nejasnoj situaciji da ne zna što će učiniti, što šalje lošu poruku i Britaniji i Europskoj uniji.
 
Jačaju populističke i kvazisuverenističke snage
 
"Kad sve to stavimo u kontekst da na nacionalnim planovima posljednje tri godine svjedočimo posljedicama vala koji mijenja političke agende i kada jačaju pupulističke, demagoške i kvazisuverenističke snage, imat ćemo drukčiji Europski parlament, koji će imati teško i zahtjevno razdoblje u kreiranje većine za donošenje legislative sljedećih pet godina", istaknuo je Plenković, dodavši da to predstavlja najveći izazov za sadašnje i buduće lidere.
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković