Brnjac: 11 milijuna dolazaka i 55 milijuna noćenja, dolazaka 11 posto više nego lani

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/30 srpnja/F2R6s9SXMAAYkXT.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je kako je u dosadašnjoj turističkoj sezoni Hrvatska zabilježila 11 milijuna dolazaka te 55 milijuna noćenja što je 11 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu. 

Zadovoljstvo sezonom, izrazio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. "Nastavlja se pozitivni trend ostvarenja turističkog prometa nakon rekordne predsezone", rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je Brnjac najavila donošenje novog zakona o turizmu. 

 Taj se zakon, kazala je, donosi kako se u budućnosti ne bismo oslanjali samo na sunce i more te kako bismo se uspješno suočavali s negativnim posljedicama koje prekomjerni turizam može imati na lokalno stanovništvo i okoliš.

 Zakon, dodala je, predviđa mjere za ulaganja u proizvode više dodane vrijednosti, unaprjeđenje strukture i kvalitete smještajnih objekata, ulaganje u sportsko-rekreativne, zabavne i ostale sadržaje te u zelenu i digitalnu tranziciju.

"Važno je naglasiti da su po prvi puta moguće i potpore za ozelenjivanje čarter flote, ulaganja u nautiku i marine, a osobito ulaganja vezana uz očuvanje okoliša", poručila je Brnjac. 

 Objasnila je kako je cilj zakona o turizmu očuvanje resursa i prostora, zadovoljstvo i kvaliteta života lokalnog stanovništva i konkurentnost hrvatskog turizma na globalnoj razini. 

Vlada posebno potiče sportski turizam

 Iz Umaga je poručila i kako umaški ATP turnir svojom tradicijom i sjajnom organizacijom daje izniman doprinos profiliranju Hrvatske i Istre kao TOP turističke destinacije.

 "Sportski turizam jedan je od oblika turizma koji Vlada posebno potiče zbog dodane vrijednosti koju ima u našoj turističkoj ponudi", rekla je ministrica.

 Staničić je pak istaknuo kako je Istra naša najturističkija regija koja bilježi dva posto više turističkog prometa u ovom dijelu godine, a od TOP 10 destinacija, čak su četiri iz Istre. 

 Uz Umag, koji ovih dana doživljava vrhunac kroz ATP, tu su još Poreč i Rovinj te Medulin, istaknuo je. 

Podsjetio je da Hrvatska ima izvrsnu tržišnu poziciju jer bilježi porast turističkih dolazaka i noćenja iz gotovo svih emitivnih tržišta, od Njemačke, Slovenije do Austrije, Italije i Mađarske.    

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac