Brnjac: Za ostanak među poželjnijim odredištima pružiti pravodobne i pouzdane informacije te poboljšati mjere zaštite

Za olakšavanje međunarodnih putovanja i mobilnosti kroz zdravstvene i higijenske protokole važno je ojačati covid-sigurnosne protokole te imidž zračnih putovanja, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na međunarodnoj videokonferenciji "Pokretanje oporavka međunarodnog turizma".

Tu je konferenciju u La Palmi na Kanarskom otočju organizirala španjolska vlada u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO) i Svjetskim vijećem za putovanja i turizam (WTTC), a osim hrvatske sudjelovali su i ministri i stručnjaci iz mnogih drugih zemalja.

"S obzirom da se među turistima diljem svijeta ove godine pokazalo kako se zračni prijevoz doživljava rizičnijim oblikom prijevoza od automobilskog, potrebno je poraditi na njegovom imidžu i povratku povjerenja. To bi moglo biti i ključno pitanje za destinacije u Europi ali i globalno za povratak međunarodnih putovanja", kazala je na videkonferenciji ministrica Brnjac.

Hrvatska se pridružila projektu Svjetskog vijeća za putovanja i turizam

Iznijela je primjer iz Hrvatske, kada se u nekim regijama tijekom ljeta bilježila vrlo niska razina zaraze covidom-19, ali ipak s padom turističkog prometa zbog činjenice da su to bila tradicionalno zrakoplovna odredišta.

Govoreći o globalnim zdravstvenim i higijenskim protokolima, kazala je da se Hrvatska pridružila projektu Svjetskog vijeća za putovanja i turizam-WTTC posvećenom međunarodnoj provedbi i širenju globalnih protokola za tzv. novo normalno, pripremajući potrebne sigurnosne protokole i mjere.

Vjeruje da je usklađivanje s globalnim protokolima WTTC-a važan korak k osiguravanju i stabilizaciji ne samo iduće sezone, već i budućeg razvoja pametnog i održivog turizma.

Zaključno je istaknula da su glavna očekivanja za 2021. i osnovni uvjet putovanja sigurnost u najširem smislu te riječi, te da će se Hrvatska usredotočiti na pružanje pravodobnih i pouzdanih informacija povezanih s covid situacijom turistima, kao i na poboljšanje mjera zaštite kako bi ostala među poželjnijim odredištima.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac