Brnjac za RTL: Njemačka nas je stavila na zelenu listu. Imamo 60 posto cijepljenih turističkih djelatnika

Hrvatska je izabrana u Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije, otkrila je, u razgovoru s Goranom Latkovićem za RTL Danas, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Govorila je i o planovima za aktualnu turističku sezonu.

Ministrica Brnjac vratila se iz Atene gdje je Hrvatska izabrana u Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije.
 
"To je velika čast prvenstveno za Hrvatsku zato što je upravo Izvršno vijeće ono koje dogovara što će se i priprema rad Svjetske turističke organizacije. Pripremamo, dakle ono što je dobro da su upravo one politike usmjerene na održivi razvoj turističkog sektora, na digitalni, na razvoj ruralnog turizma i to je sve ono što hrvatski turizam želi u kojem smjeru ići", rekla je ministrica.
 
Kazala je da nije iznenađena dobrim početnim rezultatima sezone jer smo domaću zadaću odradili vrlo dobro počevši od projekta Stay safe in Croatia koji je napravljen u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.
 
Cijepljeno preko 60 posto turističkih radnika
 
Što se cijepljenja turističkih radnika tiče, Brnjac kaže da imamo jako dobre brojke - cijepljeno je preko 60 posto svih radnika.
"Istarska županija ima izuzetno dobar odaziv - preko 60 posto, Dubrovačko-neretvanska županija, Zadarska županija", dodala je.
 
Podsjetila je i da je s austrijskom ministricom turizma razgovarala o tome kako olakšati turistička kretanja te je njihova odluka da nas stave na zelenu listu donesena nakon tog sastanka 10 dana prije očekivanog.
 
'Prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo sa tih 10 dana prihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora", poručila je.
 
Hrvatska na njemačkoj zelenoj listi
 
Upitana ima li Hrvatska u ovom trenutku uopće konkurenciju, poručila je: 'Prema onome što smo čuli na sastanku koji smo održali na 66. sastanku Svjetske turističke organizacije i komentarima mojih kolega, mislim da smo napravili izuzetno dobar posao što potvrđuju i brojke. Hrvatska je od danas i za Njemačku na zelenoj listi, što znači da njihovi turisti kada se vraćaju više ne moraju ići niti u karantenu niti je potrebno testiranje."
 
Upitana o planovima za putovanja domaćih turista, Brnjac je kazala da su domaći turisti izuzetno važni te je zbog toga pokrenuta kampanja ruralne Hrvatske: Doživi domaće i istraži ruralnu Hrvatsku.
 
Važnost domaćih turista
 
"Oni su naši važni turisti i ono što vidimo već sada, u odnosu na prošlo vrijeme u ovo doba, preko 30 posto je više domaćih turista na Jadranu i svakako očekujemo da će taj broj biti i veći", rekla je.
 
O očekivanjima od aktualne sezone, ministrica je kazala da je optimistična ali i oprezna. "I prošle godine su bile projekcije da ćemo biti na 20, 30 posto, a bili smo na nekakvih 50 posto. Ja se nadam da ćemo ove godine zabilježiti dakako puno veću brojku", zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac