Butković: Dovršetak dionice brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici do kraja lipnja

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Krapinsko-zagorskoj županiji obišao nekoliko velikih gradilišta na prometnoj infrastrukturi, među kojima i radove na dionici Bedekovčina - Zlatar Bistrica, koja bi trebala biti dovršena od kraja lipnja ove godine.

Riječ je o dionici brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici, duljine 6,5 kilometara.
"Ukupna je vrijednost radova 144 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni 30. lipnja. Takav je rok i nadamo se da će tako i biti, a prema ovome što vidimo, možemo zaključiti da sve napreduje dobro. Također, bitno je da su Hrvatske ceste za nastavak prema Mariji Bistrici, tih 3,5 kilometara, dale zahtjev za lokacijsku dozvolu", kazao je Butković. Naglasio je da se priprema dokumentacija za tu dionicu te da će se za nju vrlo brzo raspisati natječaj.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je brza cesta sve bliže Mariji Bistrici jer, kako je ocijenio, taj projekt bitan za stanovnike, hodočasnike i sve one koji dolaze u to poznato marijansko svetište.

Na upit novinara ide li cijeli projekt gradnje brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici  nešto sporije od plana, ministar je kazao kako je bilo određenih problema.
"Kod ugovaranja i natječaja bilo je određenih problema, ali to je uvijek tako i na to sve ne možemo utjecati. Ali, projekt ide određenom dinamikom i 30. lipnja ćemo otvoriti tih dodatnih 6,5 kilometara", zaključio je ministar Butković.
 
Prije Zlatar Bistrice, ministar je obišao radove na modernizaciji, obnovi i elektrifikaciji dionice pruge Zaprešić – Zabok. Riječ je o duljini pruge od gotovo 24 kilometara, u što je uloženo 27,5 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 530 milijuna kuna.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije u omjeru 85 posto bespovratnih sredstava Europske unije i 15 posto sredstva nacionalne komponente. Projektom je obuhvaćena modernizacija pružne dionice, zajedno s rekonstrukcijom četiri kolodvora, tri stajališta i ugradnju novih signalno sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja, te  uređaja za daljinsko upravljanje uz uređenje i rekonstrukciju pružnih građevina.

Nakon toga u Oroslavju se susreo s predstavnicima gradske vlasti, s kojima je razgovarao o dovršetku izgradnje cestovne dionice Mokrice – Donja Stubica, ukupne vrijednosti 32,6 milijuna kuna. Početak izvođenja radova očekuje se u travnju 2020. a rok za dovršetak tog projekta je 18 mjeseci.


(Izvor: HINA)

Pisane vijesti