Butković i Aliu: Jačanje suradnja Hrvatske i Kosova u prometu i infrastrukturi

Hrvatska i Kosovo u idućih će godinu dana pojačati gospodarsku suradnju, posebice u području zračnog i željezničkog prometa te infrastrukture, izjavili su hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu.

Izražavajući zadovoljstvo sastankom u Zagrebu, dvojica ministara su istaknula kako su razgovarali o svim važnim temama i aktivnostima dva ministarstva te najavili da će o daljnjem jačanju suradnje u travnju razgovarati u Prištini.

Butković je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao kako je kosovskog kolegu izvijestio i o hrvatskim ulaganjima u infrastrukturu.

"Trenutno ulažemo 25 milijuna kuna u prometnu infrastrukturu, a osim u ceste najviše od toga je za željeznicu. Zbog toga su na sastanku bili i predstavnici tvrtki HŽ Infrastruktura i HŽ Cargo", rekao je Butković, dodajući kako su tijekom razgovora zaključili da je ulaganje u promet i infrastrukturu bitno za obje države.

Ministri su razgovarali i o zračnom povezivanju te ponovnom pokretanju i profitabilnosti linije Zagreb-Priština, koja sada stoji, a koja bi, po riječima Butkovića, u suradnji s kosovskom stranom trebala "oživjeti" za oko mjesec i pol dana. Tome će dijelom pridonijeti i to što zračna luka Skopje ide u rekonstrukciju, pa će ona u Prištini, kako se očekuje, imati veći promet.

Butković je istaknuo i kako je hrvatska želja da se poveća robna razmjena između dvije zemlje pa će stoga s njim u izaslanstvu koje će u travnju posjetiti Prištinu biti i mnogi gospodarstvenici zainteresirani za poslove i suradnju s Kosovom.

Ministar Aliu zahvalio je na sastanku s, kako je rekao, ministrom prijateljske države te naglasio da se Kosovo želi više povezati i s drugim državama Europske unije, čuti i vidjeti njihova iskustva u gradnji infrastrukture.

"Najvažniji nam je fokus na razvoju i ulaganju u željeznicu, kao i zračno povezivanje, u čemu nam je jako bitno da nam Hrvatska prenese svoja iskustva. Osim iskustva, treba nam i suradnja s tvrtkama i stoga smo i spremni i na suradnju s njima, kao i oživjeti avio liniju Zagreb-Priština", istaknuo je Aliu.

Na sastanku su bili i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj (predstavnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine u Hrvatskom saboru), predstavnici tvrtki iz željezničkog sektora te drugi.

Nema prepreka za izgradnju preostalih dionica autoceste Zagreb-Sisak

Odgovarajući na novinarski upit ima li još prepreka za izgradnju preostalih dionica autoceste Zagreb-Sisak s obzirom da su istekli rokove za žalbe, ministar Butković je odgovorio kako nema prepreka.

"Hrvatske autoceste će ovoga tjedna potpisati ugovor za preostalih 11 kilometara prema Sisku na toj autocesti, a riječ je o 280 milijuna kuna vrijednom poslu (bez PDV-a) koji će trajati 24 mjeseca. U sklopu toga smo uveli i novi 'spoj' ili izlaz prema Petrinji, jer smo počeli i radove na novom mostu na rijeci Odri i ulazu u Sisak, u sklopu čega će se izgraditi i taj spoj", rekao je Butković.

Izvor. Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković