Butković: Kod donošenja novog paketa vodit će se računa da su neki neopravdano dizali cijene

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/31 kolovoza/VRH_0929-01.jpeg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je danas da određene analize još predstoje, no da će se kod donošenja novog paketa mjera voditi računa i o tome da su neki neopravdano dizali cijene, čime su odgovorni da inflacija sada ponovno raste.

Naime, prema danas objavljenoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto. To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u srpnju, kada je iznosila 7,3 posto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada. Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Butković je rekao da u analizu oko inflacije treba uključiti i Hrvatsku narodnu banku te vidjeti što o svemu ona kaže. Naime, Butković je rekao da neki podaci nisu najjasniji, konkretno oni o rastu cijena energenata, a kojeg, s obzirom da su na snazi mjere Vlade za ograničenje cijena energenata, "de facto" nije bilo.

"Cijena plina i struje u Hrvatskoj nije povećana, nešto malo je u strukturi gorivo išlo gore, međutim mi s držanjem još uvijek jednim dijelom trošarina štitimo tu cijenu goriva, da ona u odnosu na zemlje EU-a i šire bude jedna od najnižih", izjavio je Butković nakon sjednice Vlade.

U tom smislu, razmotrit će se i mjere pomoći građanima i gospodarstvu, s obzirom da 30. rujna istječu mjere vezane za ograničenje cijena električne energije. "Ukoliko bi taj trend išao gore i slijedeći mjesec, onda će se vjerojatno morati donositi neke mjere koje će biti, neću reći restriktivnije, ali ozbiljnije u odnosu na ove", izjavio je Butković.

Upitan na koga se te opaske odnose, Butković je rekao da na "sve one u lancu koji su odgovorni da inflacija sada ponovno raste". Rekao je da se trenutno još u nikog neće "upirati prstom", no da će se analizirati i ono što se događalo u turističkoj sezoni, spomenuvši i hotele i cijene usluga, pa tako i hrane i pića.

"Vidjeli ste da je u strukturi i postotku tu najveće učešće u rastu inflacije. Tu je vjerojatno bilo neopravdanog dizanja cijena, to je očito i tu ćemo i kod donošenja novog paketa mjera voditi računa", istaknuo je Butković.

Rekao je da bi odluka o novom paketu trebala biti donijeta sredinom rujna, no i ponovio da treba još napraviti i određene analize.

No, kako je poručio, mjere Vlade će biti odgovor i na energetsku krizu i činjenicu da "stvari još uvijek nisu stabilne", pri čemu građani ne trebaju očekivati nikakav dodatan udar, a s druge strane, bit će i poruka svima onima koji su se u vrijeme kada je Vlada donosila mjere "ponašali neodgovorno i kao da ih je baš briga".

"Taj će morati snositi posljedice, tako je to u životu uvijek", poručio je Butković.

Na pitanje novinara o tome ostaje li porez na ekstraprofit, Butković je odgovorio da će se i o tome razgovarati, a da će ga se možda i proširiti.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković