Butković: Nema govora da bi novi zakon omogućio bilo kakvu zloporabu pomorskog dobra

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković  kazao je u da intencija novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ni u kom smislu nije privatizacija na pomorskom dobru ili onemogućavanje građana da ga koriste te da nema govora o tome da bi taj zakon omogućio bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru.

"Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama moramo usvojiti do kraja godine iz nekoliko razloga", rekao je Butković, navevši da je on uvjet za povlačenje novca iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a predviđena je i reforma pomorstva, čija je jedna od mjera i donošenje toga zakona.
Nastavio je da je taj zakon u pripremi 20 godina, da su zadnje izmjene iz 2003. te da se posljednjih 15-ak godina radi na pripremi i usvajanju tog važnog zakona.

Butković je istaknuo i da prijedlog tog zakona još nije u javnom savjetovanju, nego da je riječ o nacrtu radne skupine koju čine stručnjaci iz pomorstva, koji se bave pomorskim pravom i pomorskim dobrom, potom predstavnici ministarstva i Državnog odvjetništva.

Kazao je da je u radnom dijelu, pred izlazak u javno savjetovanje, zakon izašao u javnost te da je "došlo do krivih interpretacija određenih ljudi, koji zadnjih nekoliko dana zloupotrebljavaju nacrt toga zakona da će doći do možebitne naplate plaža, ograđivanja plaža, privatizacije, a o tome nema govora".

Po njegovim riječima, intencija toga zakona ni u kom smislu nije da dođe do privatizacije na pomorskom dobru, ograđivanja i onemogućavanja građana da koriste pomorsko dobro te da to "nitko normalan ne bi napravio".

Veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave

"Čak suprotno, mi ćemo po ovom zakonu dati veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da one, kada govorimo o plažama, na svom području, kroz plan upravljanja pomorskim dobrom, odrede namjenu plaža", rekao je i dodao da su jedinice lokalne samouprave po važećem zakonu bile načelno uključene u ono što se događa na pomorskom dobru, odnosno na plažama.

Po riječima ministra, prema novom prijedlogu zakona, lokalne jedinice će imati aktivnu ulogu, a ići će se i u postrožavanje odnosno veće kažnjavanje onih koji se ne budu pridržavali propisa na pomorskom dobru.

"Nema govora o tome da će ovaj zakon omogućiti bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru", naglasio je, rekavši da treba pričekati da prijedlog izađe na javno savjetovanje.

Pozvao je sve - gradove, općine, županije, sve zainteresirane, da se uključe svojim primjedbama, nakon čega će se na razini ministarstva, uključujući radnu skupinu i Državno odvjetništvo, naći najbolje rješenje te s takvim zakonom ići prema Vladi i Hrvatskom saboru.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Oleg Butković