Butković: Nemamo problema u provedbi velikih projekata u građevinarstvu. U Hrvatskoj između 80 i 100.000 stranih radnika

Slika /Vijesti/2023/Studeni/17 studenog/Ministar Butković EFR.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je, nakon sudjelovanja na Gospodarskom forumu Ekonomskog fakulteta u Rijeci, da zasad nemamo problema u provedbi velikih projekata u građevinskom sektoru, da je turizam ove godine dobro pokriven. "Pratit ćemo trendove i u tom smislu povećavati broj radnih dozvola jer život ne smije stati, kao ni provedba projekata i sve drugo uz to", naglasio je.

Izrazio je žaljenje da je sve više radne snage koja dolazi izvan Hrvatske, navevši da ih je sada između 80 i 100 tisuća, jer nemamo dovoljno ljudi da bismo pokrili sve djelatnosti, a život i projekti ne smiju stati.

Butković je na skupu govorio o provedbi strateških infrastrukturnih projekata, koji imaju veliki utjecaj na rast gospodarstva i zapošljavanje, kao što su Pelješki most, velike investicije u Rijeci, dovršetak Vc koridora, završetak autoceste prema Sisku, druga cijev tunela Učke,  projekti u zračnim lukama, ulaganja u luke, željeznica, u koju bi u sljedećih desetak godina trebalo biti uloženo oko šest milijarda eura.

"Hrvatska je nakon korone brzo ozdravila i vratila se na razine iz 2019. kada govorimo o rastu BDP-a", kazao je i dodao kako procjena Europske komisije govori da ćemo biti zemlja s najbržim rastom BDP-a u sljedećim godinama u EU.

Rekao je da je Vlada pravovremeno donijela šest paketa mjera te da se zasad neće ukidati, kao ni mjere u vezi cijena struje i plina, one su na snazi do kraja ožujka, pratit će se situacija.

Butković je kazao da bi se trebala modernizirati i riječka zračna luka, da je to jedna od najvećih zadaća Uprave i lokalne zajednice. Zadar se približio prometu od milijun putnika, Rijeka nema to povećanje i tu treba učinit sve napore da se osmisli što destinacija želi biti, uvažavajući ograničavajuće faktore. Država će podržati sve da se Zračna luka Rijeka modernizira, tako da je to apel svima, županiji, gradovima, svim suvlasnicima, da tu zračnu luku bolje pozicioniramo, rekao je.

Vujčić: Rast kamatnih stopa u Hrvatskoj manji nego u eurozoni

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić podsjetio je da je Europska središnja banka od prošle godine digla kamatne stope za 4,5 postotna boda. U Hrvatskoj je taj prijenos kamatnih stopa na uvjete financiranja bio niži nego u eurozoni, dapače za neke kredite, primjerice stambene, bio je najniži u eurozoni, ustvrdio je guverner. Što se tiče poduzeća, također je manji porast kamatnih stopa nego u drugim zemljama, jer je u Hrvatskoj i dalje visok višak likvidnosti banaka.

EFRI gospodarski forum, organizirao je Gospodarski savjet Ekonomskog fakulteta u Rijeci s ciljem unaprjeđenja poslovnih prilika, promišljanja o rješenjima i razvoja inovativnih strategija gospodarstva. Članovi EFRI Gospodarskog Savjeta su istaknuti poduzetnici, gospodarstvenici i predstavnici javne vlasti.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Oleg Butković