Butković obišao gradilišta cestovnih projekata u Istri

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je u petak radove na gradilištima cestovnih projekata na području Istarske županije. Kazao je da u ovom trenutku Hrvatske ceste ulažu oko 80 milijuna kuna u izgradnju i obnovu državnih cesta u Istri.

Na području Istarske županije trenutno se realizira cijeli niz infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja državne ceste Rogovići - Lindarski Križ kraj Pazina, vrijednosti 42,9 milijuna kuna, rekonstrukcija dionice državne ceste D75 Novigrad - Stancija Rosello u Novigradu vrijedan 17 milijuna kuna, rekonstrukcija dionice Avenije Grada Vukovara državne ceste D75 u Umagu te izgradnje spojnog kanala oborinske odvodnje u Umagu, vrijedan 4,6 milijuna kuna, itd.

"Dobro je što se ulaže u izgradnju i obnovu državnih cesta u Istri. Za vrijeme koronakrize nismo zaustavljali te projekte neovisno o tome što smo morali odrezati neke prihode Hrvatskim cestama, ali ono najvažnije - investicije u Istri idu dalje", rekao je Butković.

Druga cijev tunela Učka

Napomenuo je da se trenutno najveća investicija odnosi na izgradnju punog profila Istarskog ipsilona te izdvojio da bi 11 kilometara duga dionica od Rogovića do Cerovlja trebala biti gotova do kraja lipnja, dok se nastavak odnosno završetak dionice do tunela Učka očekuje do početka turističke sezone
iduće godine.

"Ono što je jako bitno je druga cijev tunela (Učka) i nastavak do Matulja odnosno druga B2 faza koja je dobila zeleno svijetlo u Hrvatskoj, a sada još uvijek očekujemo pozitivan odgovor Europske komisije te će potom ići na Vladu. Postoji sva dokumentacija, očekujem da će ta investicija krenuti do kraja
ove godine", rekao je Butković.

Zajednički dogovor s Upravom Bina Istre

Na pitanje novinara kakve su šanse da se nakon ukidanja mostarine na Krčkom mostu ukine i naplata za tunel Učka, ministar kaže kako to nije realno, jer će se graditi druga cijev tunela.

"To je investicija koja ide sve do Matulja vrijednosti oko 200 milijuna eura i nije realno u ovom trenutku ići u oslobađanje tunelarine tunela Učka dok se sve ne izgradi i završi. U svakom slučaju, mislim da je dobro da smo pokrenuli tu investiciju nakon punog profila do tunela, da smo zajedno s Upravom
Bina Istre našli zajednički dogovor i oko cijene. Dakle, dok investicija traje nije realno očekivati oslobađanje plaćanja tunelarine", poručio je ministar Butković.

Komentirajući na zahtjev novinara sumnje u gospodarski kriminal u slučaju Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, odgovorio je kako je upoznat s nalazom državne revizije, ali ne zna sve pojedinosti.

"Definitivno građani Rijeke i Hrvatske očekuju odgovor na pitanje je li u poslovanju EPK bilo netransparentnosti. Državna revizije je to utvrdila da od 2018. godine postoje neke stvari koje nisu rađene kako treba. Odgovorne osobe u gradu Rijeci morat će dati odgovore na ta pitanja jer EPK je bio projekt
kojeg je podržala i Vlada, koja ga je svesrdno pomagala. No, ukoliko se to dokazuje to će definitivno baciti sjenu na cijeli projekt i na transparentnost u radu. Očekujem odgovore gradonačelnika", rekao je Butković.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković