Butković: U dvije godine ćemo gospodarstvo vratiti na razinu prije korona-krize

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za ekonomski pad Hrvatske u drugom kvartalu od 15,1 posto rekao je da je bio očekivan, da je na razini eurozone, ali da je optimističan, jer Vlada već za rujan priprema konkretan plan izlaska iz krize.

"Ovaj pad, koji je danas objavljen, očekivan je, jer je došlo do zaključavanja gospodarstva uslijed korona-krize", kazao je.
 
Dodao je da smatra da je Vlada, sa svim svojim i zdravstvenim i ekonomskim mjerama tijekom najgoreg razdoblja epidemije, uspjela očuvati nacionalnu ekonomiju od pada u razini eurozone. Vjeru u bolje dane daje mu, rekao je, 22 milijarde eura što ih je EU odobrila Hrvatskoj kao sredstva za što brži oporavak: "Optimistični smo," kazao je.
 
Za prometnu infrastrukturu 20 milijardi kuna
 
"Pripremamo se kako na najbolji način iskoristiti ta sredstva", rekao je dalje Butković i istaknuo da je u tijeku veliki investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu od 20 milijardi kuna.
 
"Investicije naravno da neće stati, nisu stale niti u najtežim trenucima koronavirusa. Samo ih moramo pojačati, ima već spremnih projekata. Na razini vlade je koordinacija, na čelu je sam premijer", rekao je.
 
Uskoro konkretni planovi
 
"Kroz dva, tri tjedna, u rujnu ćemo imati konkretne stvari kako i na koji način ćemo u prve dvije godine, jer to je ključno, iskoristiti ta sredstva i vratiti gospodarstvo na razine na kojima je Hrvatska bila prije korona-krize."
 
Rekao je da Hrvatska ne ulazi u recesiju, da je pad BDP-a bio očekivan.
 
"Uz pronalazak cjepiva, vjerujem da će sljedeća godina biti puno bolja", smatra Butković.
 
Na kraju je kratko komentirao i "aferu Rimac". Rekao je da se iz Vlade u to nitko ne može miješati, ali da je "interes svih da se korupcija svede, ako ikako može, i na nulu".
 
"Može li ova afera pogoditi neke ministre?", zanimalo je reportera što misli Butković.
 
"Ne. Mislim da ne", odgovorio je ministar.
 
Izvor: Vlada / N1

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković