Butković u Gospiću: Luke i turizam u Ličko-senjskoj županiji imaju veliki potencijal

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Gospiću je na sastanku s ličko-senjskim županom Ernestom Petriyem kao prioritetne aktivnosti označio ulaganja u luke Žigljen, Stinica i Karlobag, Primorsku ulica u Novalji te Plitvičku zaobilaznicu. 

Jedan od prioriteta je i cestovni spoj autceste i industrijske zone u Gospiću, zaobilaznica Gospića, ali i Majstorska cesta u Lovincu, rekao je Butković koji se u Gospiću sastao sa županom Petryem i gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji. Na radnom sastanku, na kojemu je bio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradonačelnici i načelnicu su izvijestili i o prioritetnim infrastrukturnim potrebama svojih lokalnih jedinica.

Ministar je istaknuo i da se nikada nije tako puno ulagalo u luke te da se danas govori o potrebama svih lučkih uprava u Ličko-senjskoj županiji. Naime, luke i turizam u ovoj županiji imaju veliki potencijal, zbog čega su ovakva ulaganja prijeko potrebna, rekao je.

Govoreći o budućnosti luka, Butković je istaknuo kako su, zahvaljujući europskim sredstvima, ulaganja "zaista velika", no tu se ne radi samo o osnovnoj infrastrukturi poput lukobrana i riva, njihove obnove, već i prateće infrastrukture za plovila na alternativna goriva. Ta će ulaganja "pratiti trendove suvremenih tehnologija, jer danas jedno bez drugog ne ide", naglasio je.

Upitan o autocesti Žuta Lokva-Rijeka, Butković je odgovorio da "obilaznica oko Novog Vinodolskog ide, što je dio te autoceste, taj je projekt ugovoren, a ostalo tek treba sjesti na razini Vlade RH i vidjeti, jer se radi o vrijednosti između 700 i 800 milijuna eura".

Što se tiče Plitvičke zaobilaznice, ministar je rekao da je ona dugo u pripremi, da je prijeko potrebna i izrađuje se sva potrebna studijska i projektna dokumentacija, ali mu je u ovom trenutku teško reći hoće li započeti gradnja ove ili iduće godine.

Župan Petry je rekao je da su investicije u izgradnju i održavanju pomorskog dobra Grada Senja, Lučke uprave Senj, Lučke uprave Novalja i Općine Karlobag vrijedne oko 200 milijuna kuna i na tome zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Vladi u cjelini.

Istaknuo je i da su "izdani lokacijski uvjeti za Plitvičku zaobilaznicu i za gradnju osigurano između 185 i 200 milijuna kuna”.

Slijedi izrada dokumentacije za zaobilaznicu Gospić, s namjerom da se teški tranzit makne iz središta grada Gospića, ali i za Majstorsku cestu u Lovincu i slično, sve prema prioritetnim planovima gradova i općina, naglasio je Petry.

Parlamentarna većina je stabilna

Ministar Butković kazao je novinarima da ga je uhićenje dojučerašnjeg kolege iz Vlade Darka Horvata iznenadilo, no parlamentarna je većina stabilna te je odbio špekulirati o rekonstrukciji Vlade.

“Mi ćemo danas imati stranačke sastanke. Ne mogu govoriti ni o čemu nego da je stabilna parlamentarna većina, da će stranka raspraviti o novonastaloj situaciji i da će se donijeti odgovarajuće odluke”, rekao je Butković.

Nakon što stranačka tijela i vrh HDZ-a raspravi cjelokupnu situaciju održat će se i koalicijski sastanak, najavio je Butković.

“Zasad je parlamentarna većina stabilna. Nisam zabrinut, vidite da radimo svoj posao”, ustvrdio je.

Odbacio je mogućnost da preuzme neke nove resore u eventualnom preslagivanju Vlade.

Uhićenje dojučerašnjeg kolege iz Vlade iznenadilo ga je “kao i sve nas u Hrvatskoj, to se dogodilo u subotu ujutro".

"Nisam previše razmišljao o tajmingu, mi moramo nastaviti raditi svoj posao. Svoje stavove o budućnosti u stranci reći ću na stranačkim tijelima”, rekao je Butković i odbio špekulirati o eventualnoj rekonstrukciji Vlade.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković