Butković: Uprava MZLZ-a voljna dati status Croatia Airlinesu kao i drugim korisnicima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je kontaktirao Upravu zagrebačke zračne luke te da je ona voljna dati ravnopravan status Croatia Airlinesu (CA) u odnosu na druge korisnike usluga te zračne luke, a na tu je temu za slijedeći tjedan najavio i zajednički sastanak.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Butković je rekao da dolazak Ryanaira ne predstavlja problem te da nitko nije protiv otvaranja novih linija i povezivanja Zagreba s drugim destinacijama.

"No, činjenica je da ne smijemo kao država dozvoliti da je netko u neravnopravnom položaju u odnosu na drugoga. Znači, apsolutno ćemo se zalagati za jednakost i transparentnost", poručio je Butković.

Otkrio je da je kontaktirao s Upravom MZLZ-a te najavio da će s njima održati sastanak u ponedjeljak ili utorak, na kojem će se razmotriti kako da do te nejednakosti ne dođe.

"Rekli su da su voljni, usprkos ugovoru o koncesiji koji nije nikakva zapreka, dati ravnopravan status i Croatia Airlinesu u odnosu na neke druge. Tako da vjerujem da će nakon tog sastanka i razgovora mnoge stvari biti jasnije", istaknuo je Butković.

Croatia Airlines i prije covid-krize bila u poteškoćama

Kada je riječ samo o Croatia Airlinesu, Butković je rekao da je ta kompanija i prije covid-krize bila u određenim poteškoćama, a dok je za vrijeme pandemije koronavirusa u sektoru prometa najviše pogođen upravo zračni promet, koji je u 2020. u odnosu na godinu ranije pao za više od 90 posto.

Podsjetio je da se prije pandemije krenulo s pronalaženjem strateškog partnera za CA, naposljetku su pristigle dvije neobvezujuće ponude, no zbog pandemije cijeli je proces obustavljen.

"Interes je pao jer je u tom trenutku sve došlo u pitanje, i ta dva ponuđača su došla u probleme kao i Croatia Airlnes i kao cijeli zračni promet", napomenuo je Butković.

Podsjetio je i da je država u cilju održanja CA poduzela i određene intervencije koje su dobile "zeleno svijetlo" Europske komisije, ukupno vrijedne oko 900 milijuna kuna, a koje Croatiu Airlines još uvijek drže stabilnom.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Oleg Butković